Nieuw tijdperk vereist andere mindset van supply chain professionals

[Dit bericht is op 18 september geüpdatet] Een rietgedekte, Brabantse langgevel boerderij, een prachtige groene omgeving en parkachtige tuinen vormden het decor voor het allereerste Supply Chain Trends Diner. Onder het genot van een hapje en een drankje, in een wijn- en spijzenatelier in Vlierden, presenteerden op initiatief van Supply Chain Magazine en Goodman op 30 augustus 2012 experts de recentste trends op gebied van supply chain aan ruim zestig genodigde supply chain professionals.

Martijn Lofvers van Supply Chain Magazine opende de middag met een korte uitleg over de techniek van trendwatching en het gebruik van Ishikawa-diagram om oorzaken en gevolgen te onderscheiden. In een matrix met als assen onzekerheid en variantie zijn factoren van trends inzichtelijk te maken voor het noodzakelijke overzicht in een turbulente markt.

In totaal presenteerden acht experts de trends die zij signaleerden in hun specifieke vakgebied. Ruud Weijmans (Goodman) beet het spits af en toonde namens Goodman en Jones Lang LaSalle twee video’s waarin de trends in vastgoed de revu passeerden. Er is een hoop onzeker, maar wat is dan wel zeker?

Bart Van Eycken (Inther Logistics Engineering) vertelde over de impact van schaalvergroting en de opkomst van e-commerce. Rens Joosten (Jungheinrich) vulde hem aan. Oskar Verkamman (Inspired-Search) en Jos Brueker (Randstad)  presenteerden de trends in de arbeidsmarkt en het betoog van Johan Koning (Slimstock) over voorraadbeheer greep daarop in.

De meeste vragen die de voorraadspecialist momenteel krijgt, gaan over processen en de mensen die eromheen zitten. Mike Porton (VOAA) vertelde over de kaasschaafmethode en tot slot hielden Stefan Hermes (Process Improvers) en Radboud Olde Scheper (Riverland) een pleidooi voor meer samenwerking en kennisontwikkeling.

Samenvattend kan worden gesteld dat er een nieuw tijdperk aanbreekt voor supply chain professionals die een andere manier van denken vereist. Een nieuwe mindset in de vorm van andersoortige arbeidscontracten is nodig om het toekomstige tekort aan goed opgeleide supply chain professionals het hoofd te bieden; samenwerking is nodig om flexibeler te worden en zo betrouwbare leveringen te kunnen bewerkstellingen, flexibele gebouwen zijn nodig om deze processen te faciliteren. In voetbaltermen stelde Martijn Lofvers afsluitend dat afdelingen binnen een bedrijf moeten beseffen welke veldpositie elk inneemt en wat de gezamenlijke speltactiek is.

In komende Supply Chain Magazine van oktober 2012 is binnenkort de volledige uiteenzetting van alle trends te lezen.

Bekijk de presentaties van: