Nieuw logistiek centrum Wärtsilä in Kampen

De Finse fabrikant van motoren voor schepen en elektriciteitscentrales Wärtsilä integreert achte onderdelenmagazijnen van over de hele wereld in een centraal logistiek centrum in Kampen. Björn Rosengren, president en CEO van Wärtsilä, opende op 7 november 2011 het centrum dat goed is voor een investering van zeventig miljoen euro. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het centrum beheert de opslag van 250.000 productonderdelen van circa 10.000 toeleveranciers en de distributie naar een van de 160 servicecentra in de wereld. Het zal 24 uur per dag, zeven dagen in de week in werking zijn. Door het bijeenbrengen van opslag en logistiek en een beter beheer van de hele aanleverketen, kan Wärtsilä de reserveonderdelen sneller en efficiënter leveren.

Zeetransport
‘De keuze is op Nederland gevallen vanwege de logistieke kwaliteiten en de centrale ligging van het land’, zegt Frank Kevenaar, directeur van Wärtsilä Nederland. Voor het centrum, dat pal aan de IJssel bij Kampen ligt, is een eigen kade gecreëerd in de Zuiderzeehaven met mogelijkheden voor zeetransport. Aan een oprit vanaf de snelweg wordt nog gewerkt.

Productiekennis delen
Wärtsilä heeft in Nederland meer dan duizend werknemers op zeven lokaties: Drunen, Schiedam, Harlingen, Kruiningen, Kampen, Waalwijk en Zwolle. In China heeft Wärtsilä verscheidene joint ventures met Chinese partners voor de productie voor de Chinese markt. Kevenaar verzekert echter dat R&D in Drunen blijft. ‘We zijn akkoord over het delen van productiekennis met de Chinese partners, maar dat gaat dus niet op voor de kennis van de ontwerpen en de installaties.’