Niet voorspellend

niet voorspellend

Aan het begin van elk jaar regent het voorspellingen door economen, analisten en consultants. Wat gaat de inflatie dit jaar doen? En hoe ontwikkelt de wereldeconomie zich? De experts willen allemaal graag voorspellingen doen om de lezers en luisteraars enige zekerheid en richting te bieden, vooral in deze onzekere tijden.

Haveneconoom Bart Kuipers, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, voorspelt dat het niet goed gaat met de Europese economie, omdat de Rotterdamse overslag van containers, erts en kolen voor het tweede jaar op rij significant is gedaald. Hij noemt de Rotterdamse overslagcijfers een directe indicator voor de wereldeconomie, de ‘kanarie in de mijn’.

Zelf denk ik dat deze indicator minder voorspellend is geworden. Europese bedrijven gaan meer in Europa produceren, dichter bij de afzetmarkt, uit oogpunt van wendbaarheid en duurzaamheid. En de overslagdaling van erts en kolen heeft duidelijk te maken met verduurzaming en met de problemen van de Duitse auto-industrie, die plaatsmaakt voor Tesla en Chinese producenten zoals BYD in Europa.

Voorspelbare voorspellingen

Andere veelgenoemde supply chain-trends en voorspellingen voor 2024 zijn zo voorspelbaar dat het lijkt alsof ChatGPT ze heeft gegenereerd: tekort aan bekwame arbeidskrachten, toenemende wetgeving in duurzaamheid, opbouw van resilience, belang van transparantie en samenwerking, noodzaak van cybersecurity, ontmanteling van ERP, regionalisering, robotisering en natuurlijk digitalisering.

Analistenbureau Gartner maakt die laatste trend concreter door te voorspellen dat in 2024 de helft van de bedrijven generatieve AI gaat toepassen voor de supply chain, vooral voor het genereren van aanvullende softwarecodes, het creëren van dashboards met prestatie-indicatoren en het toepassen van interne chatbots.

In 2021 voorspelde Gartner overigens dat in 2023 de helft van de wereldwijd opererende productiebedrijven zou hebben geïnvesteerd in platformen voor real-time transport visibility. Ondanks de interesse in deze oplossingen is deze voorspelling zeker niet uitgekomen.

Consequenties

De vraag is wat deze veelal obligate voorspellingen waard zijn. Het is van meer strategisch belang om je af te vragen wat de consequenties zijn als bijvoorbeeld Donald Trump later dit jaar wordt herkozen als president van de Verenigde Staten. Wat betekent dit voor de oorlog in Oekraïne, de Europese wapenindustrie en de algehele economie? En wat als deze voorspelling niet uitkomt? Kortom: verwacht niets, maar wees mentaal op alles voorbereid.

Martijn Lofvers, Chief Trendwatcher Supply Chain Media
martijn.lofvers@supplychainmedia.nl