Neways: meer winst, minder toeleveranciers

Technologiebedrijf Neways Electronics uit Son spant zich in voor het verbeteren van de winstgevendheid. Daartoe moet het aantal toeleveranciers fors omlaag en de bedrijfscultuur ondernemender, meldt het FD van 27 augustus 2015.

Neways Electronics legt zich toe op het ontwikkelen, produceren en assembleren van elektronicatoepassingen. Het technologiebedrijf werkt in opdracht van bijvoorbeeld autofabrikanten en de halfgeleiderindustrie, waaronder chipmachinefabrikant ASML. Er werken 2600 mensen.

Het aantal toeleveranciers van Neways is na de overname van de Duitse branchegenoot BuS Group meer dan verdubbeld tot 1650. Het grote aantal leveranciers staat optimale voorwaarden in de weg, meent Neways. Daar komt bij dat het veel aandacht vergt van de eigen organisatie.

CEO Huub van der Vrande van Neways meldt in het FD dan ook het aantal leveranciers het liefst terug te willen brengen naar honderd in totaal. Dat zou een besparing op moeten leveren die kan oplopen tot 2 procent van de totale kosten.

Geen kleine klanten

Daarnaast wil Neways ook geen ‘kleine’ klanten. Veel start-ups in de regio Eindhoven kloppen voor ‘hun elektronicabehoefte’ bij Neways aan, maar het concern gaat daar niet altijd op in. ‘We doen continu die screening’, aldus Van der Vrande.

Ook het personeel van het technologiebedrijf zal de nieuwe lijn van het Neways ondervinden. De tijd van ‘ouwe-jongens-krentenbrood’ is volgens Van der Vrande echt voorbij. Afspraak is afspraak. ‘Het mag harder, het mag wel duidelijker.’