NEVI: ‘Inkoper doet het op arbeidsmarkt steeds beter’

arbeidsmarkt

De positie van de inkoper op de arbeidsmarkt is sterk verbeterd ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit de Nationale Inkoopenquête van NEVI in samenwerking met inkoopvakblad Deal!. De lage werkloosheid onder inkopers daalde nog verder, van 1,3 procent naar 0,8 procent.

Uit de Nationale Inkoopenquête blijkt verder dat 57 procent van de inkopers een andere baan ambieert; dat is 5 procent meer dan in 2014. Als reden hiervoor wordt opgegeven dat men meer ruimte voor persoonlijke ontwikkeling wil. Het gaat de inkopers financieel ook voor de wind. Meer respondenten dan in 2014 geven aan dat de arbeidsvoorwaarden zijn gestegen dan wel gelijk gebleven.

Kostenreductie

In hun vakgebied is kostenreductie in 2016, net zoals in 2014, het belangrijkste thema voor inkopers. Het aantal respondenten dat aangeeft dat dit ‘in sterke mate speelt’, is wel afgenomen: van 49 procent in 2014 naar 42 procent in 2016. Kostenreductie speelt met name een rol bij banken en verzekeraars, in de industrie, bouw, zorg en energiesector. Gevraagd naar waar de kracht van de inkoper ligt, zetten de meesten respondenten samenwerken op de eerste plaats.

De Nationale Inkoopenquête werd dit jaar voor de tweede keer gehouden onder de leden van NEVI. In totaal 596 inkopers vulden de enquête in.