Netwerkstudie maakt belang supply chain zichtbaar binnen SPG Prints

SPG Prints

Meer inzicht in de eigen supply chain, met daarbij de mogelijkheden tot optimalisatie. Met die wens klopte SPG Prints aan bij logistiek adviesbureau Groenewout. Dat vertaalde de bestaande supply chain in een model en rekende verschillende scenario’s door. Het resulteerde in verlaging van de kosten en – misschien nog belangrijker – meer waardering voor de rol van de supply chain in het bedrijf. ‘Er is meer acceptatie ontstaan voor onze bemoeienissen.’

Ook in de textiel- en grafische industrie rukt de digitalisering op. In de textielindustrie kiezen steeds meer bedrijven voor digitale drukmachines. ‘De afzet van inkt groeit daarom met 20 tot 30 procent per jaar, vorig jaar zelfs met 50 procent’, vertelt Geert Wanten (foto links) van SPG Prints. Als director operations is Wanten verantwoordelijk voor de operatie in Nederland en member van de board van SPG Prints, met productielocaties in Nederland, Brazilië, China, India en Oostenrijk.

De opmars van het digitaal drukken leidt tot extra complexiteit in de supply chain van SPG Prints, dat naast drukmachines ook de bijbehorende verbruiksartikelen produceert. Bij conventionele drukmachines gaat het om screens: grote rollen met nikkel als hoofdbestandsdeel. Een metaal dat relatief eenvoudig in grote volumes kan worden ingekocht.

‘Bij digitale drukmachines daarentegen gaat het om inkten in verschillende, trendgevoelige kleuren. De daarin verwerkte kleurstoffen zijn vaak van natuurlijke oorsprong, wat betekent dat variatie in kleur kan ontstaan. Daarom zijn extra kwaliteitscontroles vereist, die leiden tot langere doorlooptijden. Bovendien zitten de leveranciers van die grondstoffen niet direct om de hoek’, verklaart Wouter Visser (foto onder), supply chain manager van SPG Prints.

Nieuwe productielocatie

De productie van screens vindt plaats op vier productielocaties in Nederland, Brazilië, China en India, die grotendeels voor de eigen regio produceren. De inkten worden vooralsnog alleen geproduceerd in de Nederlandse fabriek die naast het hoofdkantoor in Boxmeer staat. Vanwege de groeiende vraag naar inkten, ontstond de vraag of één productielocatie nog wel voldoende is.

Ook de bestaande supply chain voor screens riep de nodige vragen op. SPG Prints levert die in verschillende maten, variërend van 1,5 tot 4 meter. ‘De lengte waarin we ze produceren, hangt af van de breedte van de productiebaden waarin ze worden ondergedompeld’, legt Wanten uit. ‘In Boxmeer zijn die productiebaden 4 meter breed, zodat de screens standaard 4 meter lang zijn. Als een klant een screen van 3 meter wil, snijden we daar een meter vanaf.’

Uiteraard wordt dat nikkel weer hergebruikt, maar liever stopt het bedrijf niet al die energie in een product dat maar deels gebruikt wordt. Wanten: ‘In Brazilië staat een productielijn met productiebaden van 3 meter breed. Misschien is het efficiënter om alle screens met een lengte van 3 meter daar te laten produceren.’

Global supply chain network study

SPG PrintsOm antwoord te vinden op deze vraagstukken, deed SPG Prints een beroep op Groenewout voor een global supply chain network study. Visser: ‘We zijn gestart met het verzamelen van een heleboel data, onder meer over de transportstromen. Al die data hebben we in een model gestopt, waarna we verschillende scenario’s hebben doorgerekend.’

De netwerkstudie nam een half jaar in beslag, maar was alleen al waardevol vanwege het verkregen inzicht in de huidige supply chain-kosten. SPG Prints beschikt over een versnipperd ERP-landschap, wat het lastig maakt om rapportages te genereren met eenduidige cijfers over de prestaties van de verschillende productielocaties.

‘Het was een worsteling om alle data te verzamelen, maar daardoor zijn we wel in staat geweest om onze supply chain-kosten te benchmarken met andere vergelijkbare bedrijven. Bijkomend voordeel is dat alle verkoop- en productielocaties nu beter samenwerken. Dankzij de studie van Groenewout zijn we veel meer met elkaar gaan praten’, aldus Wanten.

Ook gaf de studie antwoord op de vraag op welke locaties in de supply chain geïnvesteerd moet worden. Dat antwoord heeft zwaar meegewogen bij de investeringsbeslissingen van de directie. Er is nu bijvoorbeeld gestart met de reallocatie van productieorders. De screens met een lengte van 3 meter laten we nu inderdaad meer in Brazilië produceren’, vertelt Visser.

Wanten vult hem aan. ‘Volgens Groenewout kunnen we tot 20 procent besparen op supply chain-kosten. Ik schat dat we nu op 3 tot 5 procent zitten, onder meer omdat we erin zijn geslaagd om de groeiende vraag naar screens op te vangen zonder de productiecapaciteit te hoeven uitbreiden.’

Supply chain wint aan belang

Het wellicht belangrijkste voordeel van de studie is echter de verbeterde samenwerking tussen de verschillende locaties van SPG Prints. De vijf productievestigingen die voorheen onafhankelijk van elkaar opereerden, functioneren meer en meer als één supply chain. Ze hebben meer contact en delen meer informatie met elkaar, onder meer over voorraadbeheer en sales & operations planning.

‘We denken al na over mogelijke volgende stappen, zoals een geïntegreerde productieplanning voor alle vestigingen. Nu vindt onderling weliswaar afstemming plaats over productieorders en productiecapaciteit, maar is elke locatie nog verantwoordelijk voor de eigen planning’, stelt Visser.

De verbeterde samenwerking is ook op het hoofdkantoor niet onopgemerkt gebleven. Visser: ‘Wij zijn binnen SPG Prints nog maar vier jaar met supply chain management bezig. Deze studie heeft laten zien wat het belang van deze discipline is. Er is binnen alle geledingen van het bedrijf meer acceptatie ontstaan voor de bemoeienissen van supply chain.’