Nederlandse tomaten via sluiproute toch naar Rusland

Rusland mag dan met een strenge boycot Nederlandse groenten en fruit weren, toch eten de Russen nog steeds oer-Hollandse tomaten. Telers in het Westland zijn de Russen te slim af met een sluiproute via Turkije en gesjoemel met etiketten, meldt het Algemeen Dagblad van 11 oktober 2014.

In het geheim worden via Nederlandse handelsbedrijven tomaten of paprika’s in blanco kistjes naar Turkije verscheept. Eenmaal daar worden ze voorzien van een Turks label ‘Made in Turkey’, om vervolgens op transport te gaan naar Rusland. Rusland heeft tegen de Turken immers geen boycot afgekondigd omdat ze niet tot de Europese Unie behoren.

Het ‘omkatten’ van groente en fruit is officieel natuurlijk niet toegestaan, omdat de regels voorschrijven dat de herkomst van voedsel altijd goed te herleiden moet zijn. Telers en exporteurs hebben daar echter even geen boodschap aan. Nederland exporteerde vorig jaar nog voor zo’n 180 miljoen euro aan groenten en fruit naar Rusland. En die export ligt nu goeddeels stil door het conflict met Poetin.

Bedrijven die de boycot omzeilen door groenten of fruit om te katten, riskeren dat hun ladingen worden afgekeurd en kunnen voor de tuchtrechter worden gesleept. De boetes kunnen oplopen tot 4250 euro. Overigens zijn de Nederlandse tuinders niet de enigen die de boycot op deze manier proberen te omzeilen. Spanje zou op dezelfde wijze te werk gaan door eigen tomaten in Marokkaanse dozen te verpakken.