Nederlandse start-up werkt aan betaalbaar kweekvlees

De Nederlandse start-up Mosa Meat wil binnen vijf jaar kweekvlees op de markt brengen; vlees gekweekt in een fabriek. Onderzoeker Mark Post en voedseldeskundige Peter Verstraate werken hard aan een betaalbaar stukje kweekvlees, bericht de NOS op 25 januari 2016.

Tweeënhalf jaar geleden haalde Post het nieuws al met de presentatie van de allereerste hamburger van kweekvlees in Londen. De ontwikkeling van de burger kostte meer dan een kwart miljoen euro. Een testpanel vond de burger redelijk smaken, al zat er nog geen vet in.

Probleem is ook dat de burger behoorlijk aan de prijs is. Zodra de burger op de markt komt, kost hij tien tot twintig euro per kilo. ‘Te duur natuurlijk voor hamburgervlees’, weet ook compagnon Peter Verstraate. Volgens hem maakt de voeding van de cellen het vlees zo prijzig.

Productieproces opschalen

Verstraate verwacht dat de voeding de komende jaren minder duur wordt, eenvoudigweg omdat er meer van geproduceerd gaat worden. Post: ‘We onderzoeken hoe we het productieproces kunnen opschalen, zodat het goedkoper wordt.’

Een ander streven is het kweekvlees beter te laten smaken door er nu ook vetweefsel aan toe te voegen. Pas als er een product is ontwikkeld dat in de buurt komt van vlees zoals de consument dat kent, start Mosa Meat de productie.

Investeerders

Tot die tijd zoekt Mosa Meat investeerders. Ook is de vraag hoe het product in de markt gezet moet worden. Als het aan onderzoeker Post ligt, is dat gewoon als vlees. Maar misschien krijgt het een andere naam, omdat er mogelijk onderscheid gemaakt moet worden met vlees dat wél van dieren komt.