Nederlands bedrijf recyclet gsm’s uit Afrika

Afval uit Afrika dat geëxporteerd wordt naar Europa: het klinkt als de omgekeerde wereld, maar toch is dat precies wat ondernemer Joost de Kluijver van Closing the Loop doet. Hij haalt oude, kapotte gsm’s uit Afrika naar Europa om ze hier te recyclen. Dat berichten RTL Z en het FD.

Een kapotte telefoon in Afrika belandt doorgaans op een grote hoop om tenslotte ergens op een veldje gedumpt en verbrand te worden. Op die manieren proberen Afrikanen nog wat grondstoffen uit de apparaten te halen en er wat aan te verdienen. De Nederlandse Joost de Kluijver heeft een milieuvriendelijkere oplossing: hij verscheept de kapotte telefoons naar Europa om ze in een Belgische fabriek te laten recyclen.

Start-up Closing the Loop

Met zijn start-up Closing the Loop (CTL) is De Kluijver inmiddels actief in tien Afrikaanse landen. Het merendeel van de kapotte telefoons die het bedrijf inzamelt, is afkomstig uit Oeganda, Zambia, Rwanda en Kameroen. Er wordt samengewerkt met lokale partners; plaatselijke ondernemers die kapotte telefoons inzamelen. Per kilo betaalt Closing the Loop hen tussen de 4 en 8 euro.

Eenmaal gearriveerd in België gaan de gsm’s naar bedrijven als Umicore in Hoboken; een recycler van elektronisch afval en smelter van edelmetalen. In de fabriek worden de mobieltjes in een grote oven van alle waardevolle grondstoffen ontdaan. Er zit handel in de gsm’s door de metalen die op de printplaatjes zitten: zink, tin, lood, ijzer, nikkel, goud, zilver, palladium, platina. In een ton mobieltjes zit bijvoorbeeld 200 tot 300 gram goud.

Logistiek enorme kostenpost

Per kilo kapotte telefoons verdient De Kluijver zo’n 11 euro aan deze grondstoffen. Zijn winstmarge komt daarmee uit op circa 20 procent. ‘De logistiek is een enorme kostenpost. Niemand vervoert iets in Afrika. We dumpen ons afval in Afrika, maar om afval vanuit Afrika naar Europa te halen – daar had nog nooit iemand van gehoord’, aldus De Kluijver, die ook met ondoorzichtige regelgeving rond vergunningen en met corruptie te maken krijgt.

Inmiddels zijn er via Closing the Loop meer dan een miljoen kapotte telefoons gerecycled, waarmee 25 kilo goud, 125 kilo zilver en 8000 kilo koper is opgehaald. Deze grondstoffen kunnen weer in nieuwe telefoons worden gebruikt. De Kluijver: ‘Vandaar ook de naam Closing the Loop. Dit is echt circulair werken: ons afval kan gebruikt worden om nieuwe telefoons te maken.’