Nederlandse schokdemperfabrikant success story van Google

De Nederlandse schokdemperfabrikant Koni is erin geslaagd de nauwkeurigheid van orderpicking te verhogen tot ruim 99 procent door de inzet van Glass Enterprise Edition. Ook de aanleversnelheid van onderdelen naar de productielijnen steeg explosief. Koni wist het gebruik van het nieuwe wearable device Glass Enterprise Edition succesvol in zijn interne logistieke proces te integreren, met een efficiencyverbetering van 20 procent als resultaat. Glass Enterprise Edition werd vorige maand internationaal gelanceerd als opvolger van de eerste generatie Google Glass, waarbij Koni door Google als een van de success stories werd gepresenteerd.

De Nederlandse hoofdvestiging in Oud-Beijerland, het Koni-centrum voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling, implementeerde recent een innovatie om het interne logistieke proces te optimaliseren. Koni ging daarvoor een samenwerking aan met de Duitse softwareontwikkelaar achter Glass Enterprise Edition, Ubimax, om een nieuw intern aanleversysteem naar de productielijnen te ontwikkelen. Wearable devices worden door grote producenten in toenemende mate ingezet in logistieke en productieprocessen. Met behulp van het gebruik van Glass Enterprise Edition bij orderpicking-procedures zorgt dit voor indrukwekkende besparingen in tijd, kosten en mankracht.

In samenwerking met Ubimax integreerde Koni in zijn fabriek in Oud-Beijerland het afgelopen half jaar Glass Enterprise Edition  in een nieuw logistiek proces rondom de productie van schokdempers. De focus bij de inzet van de wearable devices van Glass Enterprise Edition lag daarbij op de material flow van onderdelen vanuit het warehouse naar de productielijnen en terug. Dankzij de inzet van Glass Enterprise Edition en Ubimax xPick kon Koni een ‘closed loop’-onderdelenvoorziening realiseren, met bijzonder positieve resultaten.

1600 procent hogere aanleversnelheid

Een voorbeeld daarvan is de maar liefst 1600 procent hogere aanleversnelheid van onderdelen naar de productielijnen. Als gevolg van Just In Time quick orderpicking met Glass Enterprise Edition daalde het volume aan fysiek op de werkvloer aanwezige onderdelen met 98 procent. Dankzij de gerichte logistiek van de voor productie benodigde onderdelen, met ieder kwartier een onderdelenronde, worden orders nu rechtstreeks op exact de benodigde plaats geleverd, en worden restanten direct geretourneerd. Het picken van onderdelen gebeurt nu met een accuratesse tot 99,9 procent. Ook beschikt Koni met Glass Enterprise Edition over realtime voorraad- en locatie-informatie.

Nóg een direct gevolg van de verbeterde logistieke efficiency is de verregaand gereduceerde belasting op de operators die de benodigde onderdelen aan de productielijn verwerken. Dankzij het gebruik van Glass Enterprise Edition leggen zij dagelijks gemiddeld zo’n 4 kilometer minder aan afstand af bij het verkrijgen van onderdelen bij de diverse workstations. Al met al realiseerde Koni de afgelopen maanden, mede dankzij het gebruik van Glass’ nieuwe wearable device, een efficiencyverbetering van 20 procent.

Wearable devices veel efficiënter

‘In ons streven de productie-efficiency en kwaliteit van Koni-schokdempers te optimaliseren, vonden we in Glass Enterprise Edition de beste oplossing’, zegt projectmanager Erik Bleeker van Koni. ‘Vergeleken met papieren orders of draadloze terminals zijn wearable devices – in ons geval gecombineerd met een wearable barcode scanner – veel efficiënter in het gebruik. Koni gebruikt Glass Enterprise Edition voor het ‘picken’ van meer dan 1800 verschillende kleine en grotere onderdelen, voor levering aan de productielijnen en teruglevering aan het warehouse. Naar aanleiding van dit succes zijn we ook verdere mogelijkheden voor toekomstige implementatie aan het onderzoeken.’