Nederlandse producent HappySoaps kan Europa in dankzij crowdfunding

HappySoaps

HappySoaps, de Nederlandse producent van 100 procent plasticvrije en natuurlijke verzorgingsproducten, heeft door middel van crowdfunding 800.000 euro opgehaald. Met het opgehaalde geld wil het bedrijf minimaal twintig nieuwe productlijnen uitbrengen en HappySoaps verkrijgbaar maken in twaalf Europese landen. Het moet vanaf 2025 leiden tot een besparing van minstens 50 miljoen plastic flessen per jaar.

Verreweg het meeste plastic in Europa, bijna 40 procent, wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Om het plasticgebruik op dit gebied terug te dringen, richtten de broers Marco en Marcel Koers in 2019 HappySoaps op.

Het begon met de ontwikkeling van een shampoo in blokvorm. Deze moest niet alleen vrij zijn van (micro)plastics, maar ook van palmolie, dierproeven en dierlijke producten. Daarnaast moest ook de verzending en opslag volledig plasticvrij zijn. Inmiddels heeft HappySoaps meer dan 150 producten in twintig productcategorieën die allemaal in Nederland worden geproduceerd.

Marco Koers: ‘Het is fantastisch om te zien dat in korte tijd al zoveel mensen ons hebben gesteund. De afgelopen jaren hebben we via Facebook een community opgebouwd getiteld #TeamPlasticvrij met meer dan 10.000 fans. Dat vertaalt zich nu in onze crowdfunding. Mensen zijn trouw aan ons merk en geloven in de oplossingen die we aandragen. Daar zijn we erg dankbaar voor.’

Crowdfunding

Voor de financiering van de groei is gekozen voor een crowdfunding via CrowdAboutNow. ‘Hoewel we ook via de bank financiering hadden kunnen ophalen, hebben we er bewust voor gekozen dit samen met onze trouwste fans te doen. Zo delen we ons succes met de mensen die ook daadwerkelijk verantwoordelijk zijn voor het succes’, aldus Marco.

Alle investeerders ontvangen als beloning jaarlijks 2,5 procent rente op hun geïnvesteerde bedrag, totdat alles is terugbetaald. Daarnaast worden zij betrokken bij de nieuwe stappen die het bedrijf zet. ‘Naast financiering ophalen, is het doel van de crowdfunding onze community te vergroten en te versterken. Zo helpt zij ons nu al met het testen van nieuwe producten, zodat wij deze kunnen optimaliseren voordat ze op de markt worden gebracht.’

Duurzame ambitie

Vanaf 2025 wil HappySoaps 50 miljoen plastic flessen per jaar besparen. Om dit mogelijk te maken, moet het bedrijf groeien en daarvoor is financiering nodig. Marco: ‘Ons doel is om het hele huishouden in Europa plasticvrij te maken. Denk hierbij aan wasmiddelen, afwasmiddelen, vaatwastabletten en een complete gezichtsverzorgingslijn.’

Wanneer meer mensen voor HappySoaps kiezen, wordt niet alleen meer plastic bespaard maar wordt ook minder COuitgestoten. Zo zijn de producten van HappySoaps kleiner dan de traditionele verpakkingen van shampoos, conditioners en douchegels, waardoor de ruimte in vervoersmiddelen beter wordt benut en er minder ritten nodig zijn om hetzelfde aantal artikelen te bezorgen.