Nederlandse machinebouwers scoren goed op wereldmarkt

Ondanks de economische crisis wisten de Nederlandse producenten van landbouw- en voedselverwerkingsmachines de afgelopen jaren hun aandeel op de wereldmarkt te vergroten, bericht het FD van 3 december 2014.

Uit een vorige week gepubliceerde studie van ING naar de sector blijkt dat ons land met een aandeel van 11 procent in de wereldexport van voedselverwerkingsmachines op dit moment de derde exporteur is. Alleen Duitsland (20 procent) en Italië (14 procent) doen het nog beter. Op het gebied van de landbouwmachines bedraagt het Nederlandse aandeel 6 procent.

Volgens sectormanager Ben Woltheus van ING is het agrofoodcomplex in ons land goed ontwikkeld. ‘In Nederland zijn grond en arbeid duur en dus zoeken bedrijven in de primaire en verwerkende sector naar efficiëntie. Dat stimuleert ook de toeleverende industrie om efficiënt en innovatief te zijn.’

De 335 Nederlandse producenten van landbouw- en voedselverwerkingsmachines realiseren dit jaar een omzet die geraamd wordt op circa 4,2 miljard euro.