Nederlandse groothandels verwachten groei dit jaar

De Nederlandse groothandels zien de toekomst positief in: 70 procent rekent dit jaar op economische groei. Dat blijkt uit een grootschalig sales- en marketingonderzoek naar de groothandelssector in de Benelux door bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

Bij het onderzoek werden 130 groothandels onder de loep genomen. Zij gaven belangrijke inzichten op het vlak van markt- en sectorontwikkelingen. Zo ervaart 60 procent van de respondenten de markt vandaag de dag als positief. Een jaar geleden was dat nog maar 35 procent.

De Nederlandse bedrijven verwachten dit jaar ook een flinke omzetstijging. Bijna 70 procent van de deelnemers aan het onderzoek voorziet een stijging tussen de 1 en de 20 procent. Nog eens 3 procent van de groothandels verwacht zelfs een omzetstijging van meer dan 20 procent.

Ook de toenemende internationalisering van de economie schrikt de groothandels niet langer af, meldt marketing director Mark Beekman van Graydon. Zo ziet 62 procent van de ondervraagden kans om zich meer te gaan profileren in het buitenland.

De positieve tendens in de groothandelssector lijkt ook impact te hebben op de tewerkstelling. Zo geeft 30 procent van de ondervraagden aan te gaan investeren in extra personeel.

Van de Nederlandse bedrijven heeft 78 procent ook veranderingen doorgevoerd in het marketing- en salesbeleid. Bij 40 procent van hen heeft dit geleid tot een toename van het marketingbudget.