Nederlandse exporteurs verwachten negen procent groei

Nederlandse exporteurs zijn optimistich over het jaar 2013. Uit het rapport ‘Trends in Export’ van brancheorganisatie Fenedex en exportkredietverzekeraar Atradius blijkt dat ze een groei van maar liefst negen procent verwachten. Steeds meer bedrijven hebben plannen om te exporteren naar landen buiten Europa. Dat is te lezen in het FD van 4 april 2013.

Nederland behoort ondanks de opkomst van nieuwe markten nog steeds tot de top tien exporteurs van de wereld. Tweederde van de Nederlandse export gaat naar Europese landen, waarbij Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al tien jaar lang de belangrijkste exportbestemmingen zijn. Ongeveer de helft van de totale export bestaat uit wederuitvoer, oftewel goederen die zijn geïmporteerd en het land weer in onbewerkte staat of met een lichte bewerking verlaten.

Exporteurs zijn volgens Fenedex-directeur Bart Jan Koopman meestal optimistischer dan de harde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Brazilië, Rusland, India en China (BRIC-landen) en de Verenigde Staten zijn de populairste nieuwe exportbestemmingen. Buiten de EU zien exporteurs de meeste groeikansen in Brazilië.