Nederlandse exporteurs bezorgd om twitterende Trump

Naar de VS exporterende Nederlandse bedrijven maken zich zorgen om het aankomende presidentschap van Donald Trump. Dit omdat Trump pleit voor beschermende maatregelen voor Amerikaanse producenten. Dat bericht de NOS op 6 januari 2017.

Trump valt via Twitter de laatste weken individuele bedrijven aan die beslissingen nemen die hem niet bevallen. Zo dreigt hij Toyota met een importbelasting, omdat het bedrijf in Mexico auto’s wil maken voor de Amerikaanse markt. Na de tweet van Trump daalde het aandeel Toyota vrijwel direct met 1 procent, wat in het geval van het Japanse bedrijf al een waarde van omgerekend een kleine 2 miljard euro vertegenwoordigt.

Amerika belangrijk exportland

Volgens Raymond Mens van ondernemersvereniging EVO, waar 15.000 bedrijven bij zijn aangesloten, is het voor een exportland als Nederland belangrijk dat er zoveel mogelijk landen zijn waarnaar geëxporteerd kan worden. ‘We zien dit met zorg tegemoet, want buiten de EU is Amerika het belangrijkste exportland voor Nederland.’ EVO roept de Nederlandse politiek dan ook op zich hard te blijven maken voor handelsverdragen.

Ook Amerika-econoom Philip Marey van de Rabobank merkt dat bedrijven zich grote zorgen maken over de nieuwe president. Marey adviseert Nederlandse bedrijven over de Amerikaanse markt. ‘De belangrijkste zorg van klanten is nu hoe de handelsmaatregelen van Trump gaan uitwerken. Trump wil nu vooral eerst Mexico en China aanpakken. Maar als dat lukt, kan hij uiteindelijk ook Europa treffen.’

Vrijhandel

Nederland exporteert vooral industriële producten en voedsel naar de VS. Als Trump straks inderdaad importtarieven gaat heffen, moet Europa iets terugdoen, denkt Marey. ‘Eerst moet je aangeven hoe belangrijk vrijhandel is. Maar als dat niet werkt, moet je ook de importtarieven voor Amerikaanse producten verhogen’, is de econoom van mening.

In 2002 had die maatregel ook effect toen George W. Bush de importtarieven voor staal verhoogde. Toen de EU dreigde terug te slaan, herzag Bush zijn besluit. Volgens Marey dreigt dan wel het gevaar van een handelsoorlog, die volgens hem uiteindelijk alleen verliezers zal kennen. ‘Dat hebben we in de jaren ’30 gezien. Toen maakte een wereldwijde handelsoorlog de Grote Depressie steeds dieper.’