Nederlandse blockchain-vinding wereldwijd in trek

blockchain-vinding

De Nederlandse blockchain-vinding OLE – wat staat voor Objects, Logic & English – trekt wereldwijd belangstelling. Het gelijknamige Groningse bedrijf kwam met een softwaretaal waarmee een blockchain-code kan worden geschreven; een soort Google Translate maar dan voor machines. Die stelt bijvoorbeeld supply chain managers in staat om zelf een blockchain-code te lezen én te schrijven.

Er is geen ontkomen meer aan de technologie van blockchain. De encryptietechniek, waarmee data op een versleutelde manier worden gedeeld, gaat het economische landschap ongetwijfeld veranderen. En het Groningse OLE draagt daaraan bij, meldt het Dagblad van het Noorden. De blockchain-vinding van het bedrijf wordt als baanbrekend gezien en vanuit de hele wereld is er interesse voor het initiatief.

OLE komt uit de koker van vier (ex-)werknemers van de RUG: Herman Balsters (associate professor, faculteit economie en bedrijfskunde, expert analyse en ontwerp informatiesystemen), Arnoud Berghuis (onderzoeker), Gabe van der Weijde en Stefan de Ruiter (beiden gastdocent en afgestudeerd onder Balsters). Balsters is de taalontwerper en de man van de methodologie, Berghuis doet financiën, juridische zaken en marketing, en Van der Weijde en De Ruiter zijn de ontwikkelaars.

Google Translate voor machines

Volgens Herman Balsters is het momenteel nog zo dat bedrijven overgeleverd zijn aan een programmeur als hun teksten in blockchain geprogrammeerd moeten worden. ‘Die programmeur kan het als enige lezen. Met OLE kunnen bedrijven het zelf nalezen en vaststellen of de tekst klopt of niet. Dat is niet onbelangrijk, want als er iets onwenselijks in de blockchain-code staat, dan is Leiden in last’, aldus Balsters. OLE fungeert daarbij als een Google Translate voor machines en zorgt ervoor dat codes zonder fouten worden opgesteld.

Gabe van der Weijde: ‘Met bedrijfsprocessen vragen we: wat willen we en hoe moet het werken? Er is altijd veel dialoog en ook heb je vaak toestemming van klanten nodig. Daar zit veel tijd in. Die processen brengen we nu onder in één slim contract.’ Arnoud Berghuis beaamt: ‘Bedrijven kunnen enorm veel tijd besparen. Je kunt nu hele processen vastleggen in een soort knikkerbaan. En als iedere betrokkene vindt dat het proces klopt, kun je direct aan de slag.’

Bron: Dagblad van het Noorden