Nederlandse arbeidsmarkt heeft Polen hard nodig

arbeidsmarkt

Er wordt nogal eens afgegeven op ‘de Polen’ in ons land, maar de Oost-Europese arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Ze zorgen primair voor additionele werkgelegenheid, productie en inkomen in de regio waar ze worden ingezet. Zonder deze arbeidsmigranten verwachten werkgevers dat ze hun productieproces moeten aanpassen, inperken of verplaatsen. Dat stelt SEO Economisch Onderzoek naar aanleiding van een nieuwe studie.

In Nederland werken ruim 370.000 arbeidsmigranten uit Centraal- en Oost-Europa. Deze Poolse, Bulgaarse en Roemeense werkers bezetten in totaal een half miljoen banen. De helft daarvan bestaat uit uitzendjobs, meldt het AD. Jaarlijks dragen deze werknemers 11 miljard euro bij aan onze welvaart, waarvan na aftrek van loonkosten 5 miljard euro overblijft. Wel staan daar maatschappelijke kosten tegenover als gezondheidszorg, sociale zekerheid en huisvesting.

Volgens SEO Economisch Onderzoek is de angst dat de Oost-Europeanen banen inpikken van gewone Nederlanders grotendeels ongegrond. ‘De door arbeidsmigranten uitgevoerde werkzaamheden betreffen vooral uitvoerend productiewerk aan de onderkant van de arbeidsmarkt, waarvoor volgens deze werkgevers nauwelijks binnenlandse arbeidskrachten te vinden zijn’, aldus de onderzoekers, die zich onder meer baseren op interviews met vijf grote werkgevers van arbeidsmigranten.

Productieproces aanpassen

De migranten zijn vooral actief in de land- en tuinbouw, logistiek, groothandel, zakelijke dienstverlening, voedings- en metaalindustrie in het westen en zuiden van Nederland. De ondervraagde bedrijven zouden hun productieproces moeten aanpassen, inperken of verplaatsen wanneer ze niet langer over deze werkers kunnen beschikken, aldus de SEO-onderzoekers. ‘Dat heeft negatieve gevolgen voor de regionale bedrijvigheid en de omvang van de regionale productie en het regionale inkomen.’

Als voorbeeld wordt een logistiek dienstverlener in de regio Tilburg en Waalwijk genoemd met duizend werknemers; 90 procent daarvan komt uit Midden- en Oost-Europa. ‘Het is niet dat wij geen Nederlandse werknemers willen, we kunnen ze gewoon niet krijgen’, citeert SEO de operationeel manager. Volgens de manager zou een groot deel van de daar gevestigde logistieke bedrijven – waaronder Bol.com en Coolblue – ook zijn biezen pakken als er geen beroep meer gedaan kan worden op deze arbeidsmigranten.

Bron: AD