Nederlands textielbedrijf vervaardigt kleding uit afvalplastic

Vanuit Shanghai runt de Nederlandse ondernemer Monique Maissan het internationale textielconcern Vision Textiles. Met het merk Waste2Wear brengt ze sinds kort ook kleding op de markt die is gemaakt uit oude plastic flessen, meldt het FD van 30 juni 2014.

De ondernemer belandde op haar 25ste in China, een land waarvoor ze al jong een enorme fascinatie had. Na twee jaar gewerkt te hebben voor C&A begon ze haar eigen textielbedrijf, Vision Textiles. De onderneming is inmiddels uitgegroeid tot een mondiaal concern met vestigingen in China, India, Maleisië, de Verenigde Staten en Nederland. Vision Textiles produceert onder meer voor Claudia Sträter, Mart Visser en Wehkamp.

Maissan typeert de textielindustrie als zeer vervuilend, met een productieproces waar chemische verf en heel veel water aan te pas komt. Om die reden bedacht ze Waste2Wear, dat textiel van oude plastic flessen maakt. ‘Twee keer de oppervlakte van de Verenigde Staten, zoveel plastic drijft er in onze wateren. Van plastic kun je prima kleding maken. Wij maken zeer dunne garens waarvan je zelfs zijdeachtige blouses kan vervaardigen.’

Het productieproces is simpel: de plastic flessen worden verzameld, geperst en gesorteerd. Daarna worden ze kapotgesneden en gewassen. Vervolgens gaan ze door een machine die er granulaat van maakt. Uit dit product wordt weer garen gesponnen.

Het is geen toeval dat Maissan juist vanuit China werkt aan het verduurzamen van de textielsector. ‘Hier in Shanghai word je dagelijks geconfronteerd met vervuiling.’ En hoewel ze verzot is op China, vindt ze het geen gemakkelijk land om in te ondernemen. ‘Chinezen hebben een andere mentaliteit. Je moet dat respecteren, maar hun ook niet de leiding in handen geven.’ Ook werd de Nederlandse in haar zestien jaar in China veelvuldig geconfronteerd met corruptie.