Nederlands Boessenkool lonkt naar oosterburen

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo overweegt Duitsland als locatie voor de bouw van een nieuwe tractorfabriek. Dat bericht het FD van 12 december 2014. Volgens directeur Eelco Osse van Boessenkool zijn de vestigingsvoorwaarden in Duitsland beter dan in eigen land het geval is.

Lokale politici zijn niet blij met de buitenlandse bouwplannen van Boessenkool. Volgens wethouder Jan van Marle uit Almelo heeft Duitsland één loketfunctie voor dit soort financieringsaanvragen en kun je er subsidies stapelen. ‘Wij missen dat in Nederland. Dat maakt het lastig voor ondernemers hier, want je moet precies weten waar je moet zijn voor het aanvragen van subsidie. Daarom hebben we in dit geval de gemeente, de provincie en de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost nv bij elkaar gebracht. Zo creëer je één aanspreekpunt voor een bedrijf.’

Henk Ligtenberg, hoofd investeringsbevordering bij Oost, gaat binnenkort samen met Boessenkool-directeur Osse kijken wat de verschillen in kosten zijn tussen Duitsland en Nederland. Daarbij wordt niet alleen de grondprijs onder de loep genomen, maar ook beschikbare subsidies en fiscale zaken. ‘Op basis van die uitkomst kan Boessenkool een besluit nemen, en als Duitsland interessanter blijkt voor ondernemers, dan hebben we een goed argument richting de politiek.’ Ligtenberg sluit niet uit te willen investeren in de nieuwe fabriek wanneer Boessenkool die alsnog in Nederland gaat bouwen.