Nederland sleept miljoenencontract in de wacht voor onderhoud JSF

De reserveonderdelen voor álle F-35’s, beter bekend als de Joint Strike Fighter, worden de komende decennia in Nederland opgeslagen. De materialen voor de ruim 400 gevechtsvliegtuigen worden ondergebracht in het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht. Dat meldt het FD van 17 augustus 2017.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie besloot op 15 augustus om het onderhoud van alle JSF’s uit te besteden aan de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht. Het contract levert volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken ‘enkele honderden miljoenen aan extra omzet voor onze logistiek- en distributiesector’ op.

Een zeventigtal Nederlandse bedrijven zal straks profiteren van het Nederlandse distributiecentrum. Vanuit het LCW worden de reserveonderdelen verpakt en verstuurd naar andere Europese landen. Omdat het vervoer ook via de lucht plaatsvindt, krijgt het LCW een vooruitgeschoven post op Schiphol.

OneLogistics

Nederland concurreerde al geruime tijd met andere partners om de opslag en distributie van de JSF-onderdelen. Samenwerkingsverband OneLogistics, bestaande uit het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid, wordt gezien als de drijvende kracht achter het binnenhalen van de opdracht.

Volgens het Ministerie van Defensie koos het Pentagon voor het Nederlandse voorstel vanwege ‘de geïntegreerde aanpak’. Met deze aanpak moeten de logistieke kosten laag worden gehouden, de voorraden geoptimaliseerd en moet een goede beschikbaarheid van F-35-toestellen worden behaald.