Nederland nog niet zeker van deelname aan Chinees zijderoute-project

zijderouteproject

Nederland twijfelt nog over deelname aan het Chinese zijderoute-project. Een intentieverklaring daartoe is nog altijd niet getekend, omdat er te veel risico’s aan deelname zouden kleven. Eerder haakten Frankrijk en Groot-Brittannië al af.

President Xi Jinping hoopt met een memorandum van overeenstemming draagkracht te creëren voor een internationaal handelsnetwerk tussen het westen van China, Europa en Afrika. Het initiatief omvat onder meer infrastructuurprojecten die in de meeste gevallen het bevorderen van de handelsstromen met het Westen tot doel hebben en het Chinese achterland moeten ontsluiten.

China had graag gezien dat premier Mark Rutte tijdens zijn handelsmissie in het land van de afgelopen dagen zijn handtekening zou zetten onder een intentieverklaring om samen te werken. Rutte wil zich echter niet zonder meer achter het handelsinitiatief scharen. Er zijn wat hem betreft nog te veel onduidelijkheden, bijvoorbeeld over hoe handelsconflicten worden opgelost.

Respect voor marktwerking en internationale regels en standaarden

Rutte zegt wel kansen te zien voor het Nederlandse bedrijfsleven, maar benadrukt dat er nog veel vragen zijn. Voor Nederland en de Europese Unie is het belangrijk dat het een open initiatief is, met respect voor marktwerking en internationale regels en standaarden. Momenteel zijn het vooral Oost-Europese landen die hun handtekening onder de intentieverklaring hebben gezet.

Overigens is Nederland al wel op een andere manier betrokken bij de zijderoute 2.0. De steden Tilburg, Rotterdam en Amsterdam hebben inmiddels een rechtstreekse treinverbinding voor goederenvervoer naar China. De goederen kunnen per spoor binnen vijftien dagen in Europa worden bezorgd, waar dat bij vervoer over zee al gauw vijftig dagen in beslag neemt.

Bronnen: FD / De Telegraaf