Nederland kent genoeg supply chain innovators

Supply Chain Magazine is in de gelijknamige groep op LinkedIn de discussie begonnen wie de meest innovatieve Nederlandse ondernemer in de supply chain is. Met de vervolgdiscussie over de valkuilen voor startende, innovatieve ondernemers in de supply chain wil dit magazine bijeenkomst organiseren voor starters en succesvolle innovatieve Nederlandse bedrijven.

Veel grote, maar ook kleine bedrijven zijn bezig met innovatie. Maar de echte vernieuwende doorbraken van wereldwijde proporties zijn afkomstig van individuen, niet van bedrijven. Denk maar aan Bill Gates (Microsoft), Steve Jobs (Apple), Michael Dell (Dell), Richard Branson (Virgin), Stelios Haji-Ioannou (easyJet), Larry Page en Sergey Brin (Google), Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Facebook).

In de LinkedIn discussie is veelvuldig de naam Jeff van Hek als oprichter van LogiXperience genoemd. Volgens Bart Schulte heeft Van Hek een formule gevonden waarmee ‘logistieke’ bedrijven gezamenlijk kunnen werken aan bewustwording bij ondernemers, onderwijs en overheid over supply chain management en logistiek die zal bijdragen aan de leidende positie van Nederland.
Roland Slegers van Simtrec zegt over Pieter Nijman, directeur bij ShipitSmarter: ‘Pieter heeft zeer veel innovatie gebracht in slimme selectie van vervoerders, verzendmethoden en connectiviteit. Bekende verzendplatforms als Transsmart, CheapCargo en DeliveryMatch maken geheel of gedeeltelijk gebruik van de SaaS [red. Software as a Service] ShipitSmarter.’

Andere genoemde Nederlandse innovatieve ondernemers in de supply chain zijn Ruud Claessens en Edgar Hendrikse (Caroz), Andre Olde Hampsink en Marc Poelenjee (CheapCargo.com), Pieter Schalk (Transsmart), Roel Menheere (GreenCityDistribution) en Stef de Bont (12Return).

Supply Chain Magazine wil deze starters koppelen aan innovatieve Nederlandse bedrijven in de supply chain die al ruim door de opstartfase heen zijn en inmiddels al hun diensten exporteren. Te denken valt aan bedrijven als Ctac, Every Angle, Ortec, Quintiq, Slimstock en TruEconomy. Ook hierover loopt een discussie op LinkedIn.

Onder de titel ‘Inspiratie en Innovatie’ organiseert NDL/HIDC op donderdag 23 juni 2011 de 24e Nationale Distributiedag (NDD). In samenwerking met Dinalog gaat deze middag in op de kansen voor Logistiek Nederland in toekomstige pan-Europese Supply Chains. Jonge ondernemers waarvan enkele hierboven genoemd delen tijdens een afwisselend programma hun nieuwe innovatieve ideeën die breken met leidende business modellen uit het verleden. “Wat kunnen in Nederland gevestigde logistieke bedrijven leren van jonge ondernemers?”, “Welke rol speelt innovatie bij het vinden van nieuwe pan-Europese supply chain oplossingen?” en “Hoe kunnen we ons als logistiek land op innovatief gebied blijven onderscheiden?” zijn vragen die tijdens deze NDD beantwoord worden.