Nederland na China grootste handelspartner van Duitsland

Duitsland

De totale handel in goederen tussen Nederland en Duitsland bedroeg in 2017 177,3 miljard euro. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het Duitse federale statistiekbureau Destatis. Ons land is daarmee de tweede handelspartner van Duitsland, ná China en vóór de Verenigde Staten. Nederland verdreef daarmee Frankrijk van de tweede plek op de lijst van belangrijke handelspartners.

De Duits-Nederlandse handel groeide het afgelopen jaar met 15 miljard euro doordat het handelsvolume toenam van 162,3 miljard naar 177,3 miljard euro. ‘Het eerste halfjaar van 2017 was al veelbelovend. In het tweede halfjaar konden zowel de import als de export zich nog verder ontwikkelen. De groei bedroeg nu in totaal 9,2 procent. Een prachtig resultaat’, beoordeelt directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer in Den Haag de cijfers.

Nederlandse import

De Nederlandse import vanuit Duitsland bedroeg vorig jaar in totaal 86 miljard euro, wat gelijk staat aan een groei van 9,8 procentpunten. De belangrijkste motoren achter dit resultaat zijn opnieuw de machinebouw (23,8 miljard euro), chemische producten (17,7 miljard euro) en verschillende fabricaten (9,4 miljard euro). In alle branches was sprake van groei.

De export van producten naar Duitsland steeg in totaal met 9,1 procent naar 91,4 miljard euro. Tot de lijstaanvoerders bij de goederen behoren de chemische producten (19,6 miljard euro), minerale brandstoffen en smeermiddelen (18,5 miljard euro) en machines en vervoermaterieel (12,5 miljard euro).

‘Deze cijfers bevestigen de actuele wereldwijde economische situatie, maar laten ook de kracht van de Duits-Nederlandse handel zien. Deze samenwerking biedt voor beide partijen nog veel economische kansen’, aldus Gülker.

VS belangrijkste afnemer van Duitse goederen

Met 111,5 miljard euro was de VS in 2017, net als in de jaren ervoor, de belangrijkste afnemer van Duitse goederen. De tweede en derde plaats van de belangrijkste exportbestemmingen voor Duitsland werden ingenomen door Frankrijk (105,2 miljard euro) en China (86,2 miljard euro). Nederland bezette met 86 miljard euro de vierde plaats. De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde van 85,9 miljard euro in 2016 naar 84,4 miljard euro in 2017.

De importeur van de meeste goederen was China (100,5 miljard euro). Op de tweede en derde plaats bij de grootste importlanden voor Duitsland stonden Nederland (91,4 miljard euro) en Frankrijk (64,2 miljard euro).