Nedcargo: ‘Coronamaatregelen zorgen voor extra kostenstijging in transport en logistiek’

Nedcargo

Volgens het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2020-2021’ is het totale kostenniveau in de logistieke sector dit jaar nagenoeg gelijk gebleven. Maar dat is niet helemaal waar, betoogt COO Jurgen Mook van Nedcargo. Volgens hem zijn veel kosten die bedrijven vanwege de coronacrisis moeten maken niet meegenomen in de berekeningen. Daarnaast voorziet Nedcargo dat veel van deze kosten blijvend zijn.

In 2020 bleven de cao-lonen gelijk. De loonkosten daalden zelfs iets omdat werknemers in 2019 een eenmalige uitkering kregen in het kader van de ‘waarde vakantiedag’. Ook waren de brandstofkosten iets lager.

Panteia becijfert in het rapport ‘Kostenontwikkelingen in het wegvervoer 2020-2021’ dan ook een gerealiseerde kostenontwikkeling tussen de -0,7 procent (bestelautovervoer) en 0,6 procent (internationaal vervoer). Het rapport vormt de basis voor de NEA-index.

Niet alle kosten meegewogen

Maar, niet alle kosten zijn meegewogen, meent Jurgen Mook. De coronacrisis brengt volgens hem extra uitgaven voor logistiek dienstverleners, onder meer door de toegenomen wachttijden en de aanschaf van beschermingsmiddelen.

De Franse branchevereniging Transport et Logistique de France becijferde dat een bedrijf per medewerker per dag ongeveer €2,50 kwijt is aan mondmaskers, handgel en handschoenen. Voor warehouses becijferde de organisatie de kosten voor onder meer desinfecteren op €0,15 per vierkante meter.

‘Daar komen wij ook ongeveer op uit’, zegt Mook. En dan zijn er volgens hem ook nog allerlei verborgen kosten. Zoals de tijd die het management kwijt is aan de maatregelen en de berichtgeving aan medewerkers over die maatregelen. Ook was er volgens hem het hele jaar een aanzienlijk hoger ziekteverzuim.

Mook: ‘Ik zie dat we door corona flink extra kosten hebben; een werknemer van Nedcargo is alleen al minimaal 20 minuten per dag kwijt aan alle extra handelingen qua hygiëne, schoonmaak, eenrichtingsverkeer, afstand houden en wachten op anderen bij ploegwissels.’

Maatregelen niet zomaar teruggedraaid

Mook voorziet verder dat de maatregelen niet snel afgebouwd zullen worden. ‘Het is bijna logisch dat dit het nieuwe normaal wordt. Ook na corona. Want alleen met dit soort maatregelen houden we ook volgende virussen buiten de deur. Wij verwachten zeker heel 2021 en 2022 met coronamaatregelen rekening te moeten houden.’