Neckermann.com een klik verwijderd van einde

[Dit bericht is geüpdatet op 19 juli 2012] In de jaren zeventig had Neckermann nog bijna 20.000 werknemers. Nu vecht de Duitse online retailer voor zijn laatste kans en neemt harde maatregelen. Het logistieke centrum in Duitsland wordt gesloten. Dat meldt het FD op 17 juli 2012.

Metro, Karstadt, Hertie, Douglas, Schlecker, Quelle: de lijst met wankelende Duitse detailhandelszaken wordt langer en langer. Het laatste slachtoffer is Neckermann. Het in 1950 door Joseph Neckermann, een veroordeelde oorlogsmisdadiger, opgezette postorderbedrijf heeft de afgelopen jaren net als veel andere winkeliers de slag op internet gemist. Veel van de oude glans was daardoor al weg.

Van de ooit bijna 20.000 medewerkers zijn er na talloze reorganisaties nog maar 3300 over in Europa. Nu staat ook de rest van de banen op de tocht. Volgens de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital – dat sinds 2007 eigenaar is van Neckermann.com (niet te verwarren met Neckermann Reizen) – zijn de verliezen eenvoudigweg te groot en is het tijd voor radicale maatregelen.

Faillissement
In Duitsland wordt het hele logistieke centrum gesloten. Verkopen vinden alleen nog via internet plaats en er wordt gesneden in het modeassortiment. Door deze maatregelen komt zestig procent van de 2400 werknemers in Duitsland op straat te staan. In Nederland en België verdwijnen 150 van de 490 banen.

Althans, als Sun Capital eruit komt met de Duitse dienstenbond Verdi, die zegt dat onderhandelingen over een sociaal plan zijn mislukt omdat Sun Capital weigert een fatsoenlijke ontslagvergoeding te betalen. Verdi pikt dat niet, met als uiterste consequentie het faillissement van Neckermann. Neckermann Duitsland bevestigt dat de onderhandelingen zijn vastgelopen, maar wil er verder niet veel over kwijt.

Update

Op 19 juli 2012 meldt het FD dat Neckermann faillissement heeft aangevraagd. Moederbedrijf Sun Capital, de Amerikaanse investeringsmaatschappij die ook eigenaar is van warenhuisketen V&D, heeft de stekker eruitgehaald. Voor Neckermann komt er een eind aan een roemrijke periode die in 1950 begon onder leiding van textielbaron Neckermann.