Modehuis Mexx failliet verklaard

Modehuisketen en kledinggroothandel Mexx is bankroet. De Amsterdamse rechtbank verklaarde het eens zo toonaangevende Nederlandse winkelbedrijf vorige week failliet, meldt het FD van 5 december 2014.

Mexx werd in 1986 opgericht door Rattan Chada, een Nederlander van Indiase afkomst. Het concern is inmiddels internationaal actief met winkels in vijftig landen. Alleen al in Europa gaat het om 315 winkels. Er wordt veel met franchisenemers gewerkt. In totaal telt Mexx vijftienhonderd werknemers.

Het faillissement raakt volgens het FD vier groepsvennootschappen: Mexx Europe International, Mexx Holding Netherlands, Mexx Europe en Mexx Europroduction. Daarmee is vrijwel het hele concern failliet.

Curator Frits Kemp wil de winkels vooralsnog openhouden, al was het maar om de winkelvoorraden te kunnen verkopen. Hij laat weten doorstartkandidaten te gaan zoeken. ‘Ook daarvoor is het beter dat de winkels zo lang mogelijk openblijven’, aldus Kemp.

Miljard euro omzet

In de hoogtijdagen behaalde Mexx een jaaromzet van meer dan een miljard euro. In 2001 verkocht oprichter Chadha zijn aandelen aan het Amerikaanse modehuis Liz Claiborne. Hij bleef nog wel actief bij het bedrijf.

In 2006 vertrok Chadha definitief en vanaf dat moment ging het bergafwaarts met het concern. De Amerikaanse expansie kwam niet van de grond en in 2007 sloot de vestiging op Fifth Avenue in New York. In Nederland onderging de flagshipstore aan de Kalverstraat in Amsterdam vorig jaar datzelfde lot.

In 2011 kocht de Amerikaanse private-equitypartij The Gores Group voor 85 miljoen dollar een belang van bijna 82 procent in Mexx. De rest van de aandelen bleef in handen van Liz Claiborne. Gores en Claiborne zijn tot op heden de eigenaren van Mexx.

Het faillissement van Mexx hangt deels samen met de algehele malaise op de Europese retailmarkt, is de eerste indruk van de curator. Het lijkt er volgens Kemp echter ook op dat Mexx er de afgelopen jaren onvoldoende in is geslaagd nieuwe doelgroepen aan te boren.