Misstanden in textielindustrie Cambodja duren voort

De Cambodjaanse textielindustrie wordt nog altijd gekenmerkt door uitbuiting, intimidatie en armoede. Na een bloedige massastaking begin vorig jaar, beloofde de Cambodjaanse overheid beterschap, daarbij gesteund door de grote kledingmerken. Een reportage van het Algemeen Dagblad van 10 december 2015 toont echter aan dat er sindsdien weinig veranderd is.

Cambodja’s kledingindustrie is al sinds eind jaren ’90 onderwerp van discussie. Er werken ruim 700.000 fabrieksarbeiders in de meer dan zeshonderd kleding- en schoenfabrieken die het land rijk is. Zij werken echter onder erbarmelijke omstandigheden en voor een zeer karig loon. Hun inkomen is zo laag dat bijvoorbeeld het kopen van een goede maaltijd niet elke dag mogelijk is.

Bloedbad

Arbeiders staan bovendien onder druk doordat ze telkens een contract van maar drie of zes maanden ontvangen. Fabrieken kunnen zo eenvoudig van mensen afkomen. Wie durft te protesteren, wordt keihard aangepakt of ontslagen. Demonstraties eindigen nogal eens in bruut geweld. Triest hoogtepunt was de massastaking op 3 januari 2014, die resulteerde in een bloedbad met vijf doden en tientallen gewonden.

Na die gebeurtenis leek iedereen het erover eens dat er iets moest veranderen. De Cambodjaanse regering beloofde beterschap en vertegenwoordigers van de grote kledingmerken gingen in gesprek en verklaarden de roep om een ‘leefbaar loon’ te steunen. Er werden de arbeiders verbeteringen in het vooruitzicht gesteld én een verhoging van het minimumloon. Nu, bijna een jaar later, concludeert het AD echter dat de Cambodjaanse textielindustrie nog altijd vol misstanden is.

Mindmap ethische supply chain

In Cambodja zijn tientallen internationale kledingmerken actief, waaronder Adidas, Puma, Nike, C&A, H&M, Gap, Levi Strauss en Primark. Supply Chain Magazine berichtte eerder al over ethische problemen in de supply chain door de toenemende uitbesteding van productie wereldwijd. Ga voor de ‘Mindmap voor ethische supply chain’ naar https://www.supplychainmagazine.nl/mindmap-voor-ethische-supply-chain/.