Mindmap voor Supply Chain Execution 24/7

Klanten worden steeds veeleisender en verwachten meer en meer gepersonaliseerde aanbiedingen en wel wereldwijd en op elk tijdstip van de dag. Deze enorme druk op commercie sleurt de supply chain-afdeling(en) mee in een steeds hogere servicegraad. Supply Chain Magazine heeft met Consafe Logistics, softwareleverancier op gebied van supply chain execution, een mindmap over logistieke uitvoering gemaakt met een praktische routebeschrijving en waarschuwende verkeersborden.

 

Mindmap manual

Internet heeft voor een wereldwijde 24-uurseconomie gezorgd. De opkomst van social media heeft consumenten en ook zakelijke klanten kritischer en mondiger gemaakt. Tegelijkertijd vergrijst de bevolking in Nederland en brengt dit meer behoefte naar gemak met zich mee. Daarnaast neemt de regeldruk toe, ook op gebied van leveringen door webshops. Technologische ontwikkelingen zoals RFID, GPS en 3D-printing bieden nieuwe mogelijkheden. Voor de uiteindelijke uitvoering van logistiek moeten bedrijven vooruitkijken naar deze externe ontwikkelingen: Plan.

De genoemde externe ontwikkelingen hebben enorme financiële druk binnen het bedrijf tot gevolg vanwege het gebrek van beschikbare financiering in de markt. Ook de commercie staat onder druk door onverwachte nieuwe concurrentie, kortere levenscycli van producten en een onvoorspelbare vraag. De complexiteit van supply chains en logistiek neemt steeds meer toe door de hoeveelheid geboden levermogelijkheden. En bedrijfssystemen, zoals webshops en ordermanagement, zijn bedrijfkritisch geworden. Dit dwingt het bedrijf tot het ondernemen van actie: Do.

De eerste uitdaging voor de supply chain betreft de onverwachte pieken in de vraag door promotieacties en continue herplanning. Ook het steeds maar uitdijende assortiment draagt bij aan de complexiteit van de supply chain. Meer en meer onzekerheid over de daadwerkelijke levering van inkooporders ontstaat vanwege inkoop in verre landen zoals China. De nieuwe 24-uurseconomie vereist kleinere productieseries en kleinere levereenheden in de distributie naar de klant. Deze uitdagingen in de supply chain vergen een scherpere analyse van de eisen aan de logistieke executie: Check.

De supply chain-oplossingen voor de 24-uursecenomie liggen in de eerste plaats in een flexibel IT-platform waarmee  de verschillende interne softwareapplicaties, zoals voor productie-uitvoering, warehouse management transportplanning, en externe systemen, zoals voor douaneafhandeling, zijn te koppelen. Integratie met magazijnmechanisatie en productiemachines garandeert de daadwerkelijke uitvoering van de optimale planning. Een benadering van continue procesverbetering zorgt voor het doorlopend tegen het licht houden van de verschillende afhandelingsprocessen.  Transparantie van de logistieke organisatie levert een wezenlijke bijdrage voor de complexe economie. Met een of meer van deze oplossingen is het bedrijf klaar voor de 24-uurseconomie: Act.

Download: Mindmap voor Supply Chain Execution 24/7