Miljoenenschuld Neckermann.com na faillissement

Het vorige week dinsdag failliet verklaarde en direct weer doorgestarte Neckermann heeft nog 25 tot 35 miljoen euro aan vorderingen openstaan bij de belangrijkste schuldeisers. Dat staat in het FD van 26 juni 2014. Curator Benne van Leeuwen van het onlinewarenhuis meldt dat een Duitse bank en aandeelhouder Axivate samen nog 15 tot 20 miljoen euro aan vorderingen hebben openstaan. Daarnaast zou ook de fiscus nog 10 tot 15 miljoen euro van Neckermann tegoed hebben. Over eventuele vorderingen van leveranciers is nog geen duidelijkheid. Ook de lonen van het personeel voor de maand juni moeten nog uitbetaald worden.

Kort na het uitspreken van het faillissement werd een akkoord bereikt over de voorraad en kon in ieder geval de webwinkel weer open. Voor de financieringstak – die de aankopen op krediet leverde –  en de verzekeringstak zijn nog geen overnamekandidaten gevonden.

Neckermann leed volgens Van Leeuwen een structureel verlies van een ‘behoorlijk aantal miljoenen op jaarbasis’ sinds het gered was uit het faillissement van het Duitse moederbedrijf in 2012. Aandeelhouder Axivate wilde voor het dure logistieke apparaat voor bestellingen nieuwe klanten vinden, zodat het bedrijf weer renderend kon worden, maar slaagde daar niet in.

Fulfilment

Logistiek dienstverlener Active Ants maakte op 1 juli 2014 in een persbericht bekend dat het de fulfilmentactiviteiten voor zijn rekening gaat nemen. Een dag na het faillissement draaide Active Ants de complete operatie door in de magazijnen van Neckermann in Zeeland. In de komende weken worden de artikelen langzaam over gebracht naar de magazijnen van Active Ants in Lopik. ‘Met de innovatieve diensten van Active Ants, een late cutoff tijd van tien uur ’s avonds en tijdvaklevering hopen wij snel weer onze positie op de markt te veroveren’, aldus Bernhard van Holst van het management van Neckermann.com.

Active Ants werkt voor meer dan vijftig verschillende webwinkels zoals Freshcotton.nl, Girav.nl, Planetxl.nl, Supersmart.com en Vpro.nl.