Miljoeneninvestering voor transformatie Blokker Holding

Blokker Holding investeert de komende drie jaar een dikke 200 miljoen euro in de transformatie van het bedrijf. Dat meldt topman Casper Meijer van het moederbedrijf van onder meer de gelijknamige winkelketen, Marskramer, Intertoys en Leen Bakker in het FD van 18 maart 2016.

Het geld voor de investering komt deels van de familie Blokker, die als aandeelhouder bijspringt. De rest wordt uit het bedrijf gehaald door bijvoorbeeld minder voorraad aan te houden en rekeningen later te betalen. De miljoeneninvestering is nodig omdat het bedrijf moet veranderen en daar tempo mee moet worden gemaakt, aldus Meijer.

Het concern is er volgens de topman in 2015 niet in geslaagd uit de rode cijfers te komen. In 2014 werd voor het eerst een verlies geleden van netto 20 miljoen euro. Een jaar eerder bedroeg de winst nog 61 miljoen euro. Het verlies wordt – deels – toegeschreven aan hoge kosten en dalende omzetten bij de huishoudelijke artikelen.

Banenverlies Xenos

In januari werd al bekend dat Xenos, net als Marskramer, Intertoys en Leen Bakker onderdeel van Blokker Holding, 250 banen schrapt in zijn winkels. Ook sluiten dit jaar zeker vijf filialen. Xenos gaf aan met de ingreep de loonkosten te willen terugdringen. Dat is volgens het bedrijf nodig omdat de 250 winkels minder klanten trekken en de resultaten onder druk staan.