Miljardeninvestering van Volkswagen in Seat

Spanje gaat een sleutelpositie bekleden in de toekomststrategie van Volkswagen. Het Duitse autoconcern steekt de komende jaren maar liefst 3,3 miljard euro in de fabriek van dochteronderneming Seat in Martorell. Nog eens 900 miljoen euro wordt geïnvesteerd in de Volkswagen-vestiging in Pamplona, waar de Volkswagen Polo wordt gemaakt. Dat bericht het FD van 18 september 2015.

Seat gold lange tijd als het zorgenkind van de Volkswagen-groep. De afgelopen drie jaar kwam daar echter verandering in. Sinds de introductie van de Seat León is er sprake van een stabiel rendement, hoewel er nog steeds geen winst wordt gemaakt. De lancering van vier nieuwe modellen in de komende twee jaar moeten het productiecentrum in Martorell – nabij Barcelona – definitief uit de rode cijfers halen.

‘Ongekende batterij vernieuwingen’

Bij de viering van de veertigste verjaardag van het technische centrum van Seat op 9 september dit jaar kondigde bestuursvoorzitter Jürgen Stackmann een ‘ongekende batterij vernieuwingen’ voor de nabije toekomst aan. De eerste is de introductie van een terreinwagen die bestemd is voor gebruik in de stad. Deze SUV – Seat’s allereerste terreinwagen – moet in de zomer van 2016 op de markt komen.

In de centrale vestiging van Seat in Martorell werken circa 12.000 mensen. Hier worden momenteel de León en de Altea in tien verschillende uitvoeringen geproduceerd. Ook de Audi Q3 komt hier vandaan. Verder heeft Seat ook een componentenfabriek in de Zona Franca van Barcelona, met duizend werknemers. In de onderdelenfabriek in El Prat de Llobrega werken nog eens 1100 mensen.

Productiekosten drukken

Wat de kapitaalinjectie voor de werkgelegenheid bij de assemblage inhoudt, is overigens nog onduidelijk. Dat komt vooral doordat nog niet bekend is wáár de vier nieuwe Seat-modellen gemaakt gaan worden. Volkswagen probeert namelijk de productiekosten te drukken door aan zijn fabrieken soortgelijke modellen van verschillende merken toe te wijzen. Velen hopen echter dat de productie van de Audi A1 aan de fabriek in Martorell toegewezen wordt.