Microsoft verhuist Europees distributiecentrum naar Nederland

Microsoft verplaatst zijn Europese distributiecentrum naar Nederland. Het softwarebedrijf wil weg uit Duitsland vanwege rechtszaken over patenten in dat land. Microsoft vindt de kans te groot dat de distributie plat komt te liggen als de Duitse rechter gsm-fabrikant Motorola gelijk geeft in een aantal rechtszaken.

Volgens Motorola schendt Microsoft verschillende patenten, onder meer dat van de H.264-videocodec, een veelgebruikte techniek voor videocompressie. Een uitspraak over deze zaak staat gepland op 17 april en zou kunnen leiden tot een verkoopverbod in Duitsland.

Logistieke partner
Vanuit het distributiecentrum in Noordrijn-Westfalen worden producten als de Xbox en de software van het besturingssysteem Windows 7 verstuurd. Microsoft heeft de samenwerking met zijn Duitse logistieke partner Arvato opgezegd. Bij die dochteronderneming van mediaconglomeraat Bertelsmann worden ongeveer vijftig mensen getroffen door het vertrek van de softwaregigant.

‘Wij zien geen andere keuze om het gehele distributiecentrum te verhuizen. Dat heeft niets te maken met de geleverde kwaliteit van de huidige logistiek dienstverlener Arvato. De reden is puur omdat de patentenzaken met Motorola momenteel lopen’, zegt woordvoerder Thomas Baumgärtner tegenover Webwereld.nl op 2 april 2012.

Het is nog niet bekend waar in Nederland het nieuwe Microsoft-distributiecentrum komt.