Met sluiting Sappi-fabriek Nijmegen verdwijnt ‘beste jongetje van de klas’

Hoewel de fabriek van papierproducent Sappi in Nijmegen nog winst maakt, wordt de productie er gestopt. Er wordt vooral luxe papier gemaakt voor prestigieuze magazines, catalogi en brochures. De fabriek, met een capaciteit van 240.000 ton per jaar, lijkt het slachtoffer te worden van structurele marktontwikkelingen, zoals de voortschrijdende digitalisering van de media. Dat meldt het FD op 25 oktober 2013.

Als gevolg van de aanhoudende zwakke markt en de daaruit voortvloeiende overcapaciteit op de Europese markt voor gestreken papier, en het feit dat de hoge grondstoffenkosten niet kunnen worden gecompenseerd door hogere verkoopprijzen, boekt Sappi verlies in zijn Europese activiteiten. Om die Europese activiteiten weer winstgevend te maken, heeft Sappi een analyse uitgevoerd van zijn Europese productiemiddelen, waaruit bleek dat de productie moest worden geconcentreerd binnen een kleiner aantal vestigingen. Dat meldt Sappi in een persbericht op 30 september 2013.

Sappi NijmegenDe analyse wees uit dat de beste optie voor Sappi zou zijn, de volledige productie van de Nijmegen fabriek over te brengen naar andere Sappi-fabrieken in Europa met als doel de gehele rotatie business te optimaliseren. Toch wekte de beslissing van de Zuid-Afrikaanse eigenaar verbazing in de industrie. De vestiging in Nijmegen wordt gezien als een moderne winstgevende fabriek en won vorig jaar nog een prijs voor het efficiëntste bedrijf. Sluiting leek geen serieuze optie.