MES belangrijker in strategische besluitvorming

De vraag naar Manufacturing Enterprise Solutions (MES) bij bedrijven neemt toe. Dit blijkt uit de MES Product Survey die Logica, de zakelijke en technologische dienstverlener, jaarlijks uitvoert naar MES producten en leveranciers wereldwijd. Gebruikers van de MES-oplossingen geven (in het onderzoek) aan dat ze profiteren van verbeteringen in hun operationele prestaties, zoals productiviteit en kwaliteit, en daarmee in hun concurrentiepositie. MES speelt dan ook steeds vaker een rol in de strategische besluitvorming van ondernemingen. Een overzicht van de redenen waarom MES steeds belangrijker wordt:

•    Bedrijven gaan terug naar de basis. Na jaren van groei en focus op e-business, customer relationship management (CRM) en andere ondersteunende processen gaan bedrijven terug naar de kern: het productieproces. Dat is de focus om hun concurrentiepositie te verbeteren en te behouden. MES speelt een belangrijke rol in het managen van dit primaire proces.

•    Het productieproces wordt steeds complexer. Globalisering, outsourcing, korte levenscycli van producten en steeds snellere veranderingen in de business zorgen ervoor dat het productieproces ingewikkelder wordt. Daarnaast wordt de druk om effectiever te produceren en kwaliteit te leveren steeds groter. MES helpt bij het managen van deze complexiteit.

•    De wetgeving wordt uitgebreider. Duurzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. MES kan laten zien dat het productieproces voldoet aan wetgeving en het ondersteunt groene initiatieven;

•    Prestaties op het gebied van productie en supply chain zijn van steeds grotere strategische waarde. De focus ligt op de levering van de perfecte order het juiste product, van de juiste kwaliteit, op de juiste plek op de juiste tijd en met de juiste winstmarge;

•    MES-leveranciers spelen steeds beter in op de behoeftes van de klant door meer op maat gemaakte functies, mobiele oplossingen en open software aan te bieden. Het gebruik van Service Oriented Architecture (SOA) toepassingen is bijna verdubbeld in de afgelopen vijf jaar. En de inzet van mobiele apparaten in de industrie is in diezelfde periode met twintig procent toegenomen.

Strategisch belang
Naast de toenemende vraag naar MES vindt er de laatste jaren ook een verschuiving plaats in de gebruikers ervan. Ten tijde van de eerste MES Product Survey waren MES-producten nog voornamelijk het werkterrein van ICT-managers die ze gebruikten om de businessprocessen mee te verbeteren. De laatste jaren speelt MES echter ook een rol in de strategische besluitvorming van ondernemingen.

Managers gebruiken MES steeds vaker in hun streven naar operational excellence en tegelijkertijd de concurrentiepositie van hun bedrijf te verbeteren. Hoewel  het primaire proces steeds meer centraal staat in de strategische besluitvorming, belandt veel informatie nog steeds in een ‘black box’. Niet toegankelijk voor operators, uitvoerende managers of de boardroom. Er valt nog veel winst te behalen met goede systeemintegratie en een aanpak waarbij de juiste personen inzicht krijgen in het productieproces.

Jan Snoeij, Principal Consultant (Manufacturing/IT) MES specialist en auteur van het jaarlijkse MES Product Survey, licht de MES Survey van dit jaar graag verder toe en kan u meer vertellen over recente ontwikkelingen en de toekomst op het gebied van MES.

> Bestel het rapport