Megafusie in chemie: Dow Chemical samen met DuPont

De Amerikaanse chemiebedrijven Dow Chemical en DuPont gaan fuseren. Door de fusie ontstaat het grootste chemieconcern ter wereld, met een waarde van 130 miljard dollar. Het bedrijf gaat opereren onder de naam DowDuPont.

Beide bedrijven denken met de fusie jaarlijks voor een bedrag van circa drie miljard dollar aan synergievoordelen te kunnen behalen. Verwacht wordt dat dit al binnen twee jaar na het afronden van de transactie het geval zal zijn. Ook wordt gerekend op nog een miljard dollar extra aan voordeel door synergie in groei.

Opsplitsing in drie takken

Het is de bedoeling dat het fusiebedrijf zich binnen anderhalf tot twee jaar in drie takken opsplitst: een landbouwtak voor de productie van zaaizaden en bestrijdingsmiddelen, een bedrijfstak voor materialen en grondstoffen en een productietak voor speciale chemie. Deze takken zullen op den duur zelfstandig moeten worden.

Het is de bedoeling dat de hoofdkantoren van DowDuPont worden gevestigd in de staten Michigan en Delaware. Andrew Liveris, de huidige bestuursvoorzitter en CEO van Dow, is de beoogd uitvoerende bestuursvoorzitter van de nieuwe onderneming en Edward Breen, momenteel bestuursvoorzitter en CEO van Dupont, wordt de CEO van DowDuPont.