Megaboete voor Mondelēz om schenden concurrentieregels

Mondelēz

De Europese Commissie heeft de Amerikaanse voedingsgigant Mondelēz International een boete van 337,5 miljoen euro opgelegd. Het verwijt de multinational – moederbedrijf van merken als Milka, Toblerone en Côte d’Or – schending van de Europese concurrentieregels.

Mondelēz zou moedwillig de handel in chocolade-, koekjes- en koffieproducten tussen de diverse lidstaten hebben belemmerd. Op die manier probeerde het de prijzen in bepaalde landen hoog te houden. ‘Dat is in strijd met de Europese concurrentieregels, aldus Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

24 concurrentiebeperkende overeenkomsten

Volgens de commissie maakte Mondelēz zich tussen 2006 en 2022 schuldig aan 24 concurrentiebeperkende overeenkomsten. Zo weigerde het bedrijf chocoladerepen te leveren aan een tussenhandelaar in Duitsland om te voorkomen dat ze werden doorverkocht op het grondgebied van Oostenrijk, België, Bulgarije en Roemenië, waar de prijzen hoger waren.

Daarnaast zou het bedrijf de verkoop van bepaalde chocoladerepen in Nederland hebben stopgezet om te verhinderen dat die in België op de markt zouden komen. Bij onze zuiderburen zijn de repen duurder, dus wilde Mondelēz voorkomen dat de ‘goedkope’ chocola daar op de markt zou komen. De Belgische consument werd daarmee dus gedupeerd.

Misbruik van dominante marktpositie

De Europese Commissie verwijt Mondelēz – met een jaaromzet van bijna $ 32 miljard – misbruik te hebben gemaakt van zijn dominante positie op de markt. Volgens Mondelēz gaat het echter om ‘geïsoleerde incidenten, waarvan de meeste reeds ruim voor het onderzoek werden beëindigd of verholpen’. ‘Dit vertegenwoordigt een zeer beperkt deel van onze Europese activiteiten en is niet representatief voor wie we zijn.’