Meer controle op gevaarlijke goederen met platform op blockchain

Een op blockchain draaiend systeem voor inzicht in en controle van regelgeving rond gevaarlijke goederen; dat is het nieuwe DG360°-platform van UC Group en Safety Changer. De pitch ervan vond plaats tijdens ‘ILT meets Business’, een evenement van Safety Changer in samenwerking met ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport).

Christian Ackermans, managing partner bij UC Group, is met co-creatiepartner Safety Changer de bedenker van het DG360°-platform. Hij noemt het platform dé oplossing voor onduidelijkheid bij en gebrek aan toezicht op regelgeving rondom veiligheid van opslag en vervoer van gevaarlijke goederen.

‘Regelmatig horen we dat de informatie rondom gevaarlijke goederen binnen bedrijven gefragmenteerd is’, aldus Ackermans. ‘Daarnaast hebben bedrijven te maken met verschillende vormen van bevoegd gezag, wat het onduidelijk en ingewikkeld maakt je zaakjes rondom veiligheid op orde te krijgen. Er is duidelijk behoefte aan overzicht in wet en regelgeving omtrent gevaarlijke goederen.’

Gekoppeld aan blockchain

DG360° is gekoppeld aan blockchain. ‘Zekerheid is in veiligheidsland enorm belangrijk. De markt zit niet te wachten op een ondoorzichtig en onbetrouwbaar systeem.’ Ackermans geeft aan dat door gebruik te maken van blockchain bij partijen het vertrouwen ontstaat om met elkaar samen te werken. Op deze manier is horizontaal toezicht mogelijk.

Het nieuwe platform zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2018 daadwerkelijk in gebruik genomen worden; momenteel wordt er getest met een prototype.