Mediq in spagaat

Mediq is de afgelopen negen jaar uitgegroeid tot een internationale speler in de zorgsector. Vergrijzing en een toename van het aantal chronische aandoeningen leiden tot forse druk op prijzen om de gezondheidszorg financierbaar te houden. Er zijn heel veel stakeholders en Mediq zit daardoor continu in een spagaat tussen het leveren van service aan patiënten en het kostenefficiënt leveren.

Alvorens we ook maar enige deur door mogen, krijgen we veiligheidsschoenen aan en een bezoekersvest. Onze tassen laten we ook achter. ‘Het is hier net Fort Knox’, begint Tony Webster, corporate director Logistics bij Mediq. Hij gidst ons door het distributiecentrum van Mediq Pharma Logistics (tot voor kort Red Swan Pharma Logistics) en vertelt wat er de afgelopen periode zoal op de logistieke agenda heeft gestaan.

Sinds november 2013 is het pand op industrieterrein De Hoef in gebruik. Voorheen was DHL Exel Supply Chain hier gehuisvest. Het dc telt 21.000 vierkante meter en vijftien laaddocks. Vanuit hier levert Mediq dagelijks aan farmaceutische groothandels en andere klanten in de gezondheidszorg. Het geconditioneerde distributiecentrum is het hele jaar door in meerdere ploegendiensten in bedrijf en de regels zijn er strikt. Voorraadnauwkeurigheid is erg belangrijk en sommige voorraden worden daarom iedere dag geteld. Als we per ongeluk door een verkeerde doorgang lopen die alleen voor heftrucks is bedoeld, worden we daarop meteen gewezen. ‘Medewerkers kunnen elkaar tegenwoordig ook een rode kaart geven’, laat Webster weten.

MediqNa de rondleiding nemen we plaats in een kantoorruimte van een van Websters collega’s, die op zijn beurt de nette schoenen heeft verruild voor veiligheidsschoenen. Mediq, anno 2014 actief in vijftien landen, is in 1899 opgericht als Onderlinge Pharmaceutische Groothandel (OPG). OPG genoot bekendheid vanwege de twee volstrekt identieke dc’s in Staphorst en Oss. De gedachte hierachter was dat als het ene dc uitvalt, dat er nog een andere achter de hand was. Webster vertelt dat Staphorst intussen gesloten is. ‘We hebben Oss gemechaniseerd en dat kan nu ruim twee keer het volume aan.’ Daarmee behoort Oss tot het meest geavanceerde warehouse, een van de drie procesontwerpen die Mediq hanteert. Het dc in Amersfoort behoort met barcodescanning- en RF-technieken tot het standaard procesontwerp binnen Mediq. In de Baltische Staten bijvoorbeeld heeft het warehouse een basale opzet. Vanwege de lage arbeidskosten is het niet zinvol om hier te investeren in vergaande mechanisatie zoals in Oss.

Groeistrategie

In 2009 is de naam OPG veranderd in Mediq en in februari 2013 werd Mediq overgenomen door de private equity-investeerder Advent International. Sinds de oprichting in 1984 heeft Advent geïnvesteerd in ruim 280 overnames in 36 landen, bereikte meer dan 230 volledige of gedeeltelijke exits, en heeft momenteel €24,3 miljard aan activa onder beheer. Advent is gericht op groei, buy-out en strategische herpositioneringen in vijf sectoren, waaronder de gezondheidszorg. ‘Mediq heeft een groeistrategie, daar waar we een grotere marktwaarde kunnen krijgen’, zegt Webster.
……

Het volledige artikel is te lezen in Supply Chain Magazine 2 – maart 2014

>> Lees de complete reportage terug op iPad of Android