Medicijnen steeds vaker niet leverbaar

Nederlandse apothekers kunnen steeds vaker bepaalde geneesmiddelen niet leveren. Directeur Leon Tinke van apothekersorganisatie KNMP sprak in een uitzending van BNR Nieuwsradio op 28 januari 2016 zelfs van een ‘extreme stijging’.

‘Het afgelopen jaar hebben we 625 keer te maken gehad met een tekort aan een medicijn’, aldus Tinke. ‘Dat is vier keer zo veel als vijf jaar geleden. We zien een extreme stijging.’ Volgens KNMP zijn fabrikanten niet bereid voldoende voorraden aan te houden, omdat dit niet lonend zou zijn vanwege de prijzen voor generieke, patentvrije geneesmiddelen in ons land.

Tinke deed zijn relaas in een reactie op de ophef die ontstond rondom het tekort aan het schildkliermedicijn Thyrax. Het Zuid-Afrikaanse farmabedrijf Aspen meldde vorige maand ineens dat het middel na 1 februari niet meer leverbaar zou zijn. Een moeizaam verlopende verhuizing van de productie van Oss naar Duitsland lag daaraan ten grondslag.

Terechte kritiek

Volgens Tinke is de kritiek op Aspen terecht. Met het aanleggen van extra voorraden van het schildkliermedicijn had de fabrikant de levering volgens hem best op peil kunnen houden, ondanks de productieproblemen in Duitsland. Achterliggende oorzaak voor de leveringsproblemen zouden echter de lage medicijnprijzen in Nederland zijn.