McDonald’s gaat nu ook afval van gasten recyclen

McDonald's

McDonald’s gaat als eerste landelijk opererende bedrijf in Nederland ook het afval van zijn gasten recyclen. Waar de fastfoodketen in de keuken al jaren aan bronscheiding doet, werd het afval dat in de vuilnisbakken van de restaurants en de parkeerplaatsen terechtkomt, tot voor kort nog niet gerecycled. Daar komt nu verandering in.

Samen met supply chain-partner partner Havi en afvalverwerker Attero ontwikkelde McDonald’s een systeem waarmee ook in het proces van nascheiding afval gerecycled kan worden. Het nieuwe systeem maakt het mogelijk om het meeste afval efficiënt te verwerken en te recyclen, waardoor er minder afval verbrand hoeft te worden. Waar momenteel ruim een derde van het afval van McDonald’s gerecycled wordt, moet dat in 2020 de helft zijn.

Met slimme technologie worden in de eerste plaats alle gebruikte kunststoffen en bekers gescheiden van het papier- en voedselafval, waarna ze hergebruikt kunnen worden voor de fabricage van nieuwe producten. Van de verzamelde voedselresten en een groot deel van de papiervezels wordt bovendien biogas gemaakt. De fastfoodketen zoekt overigens nog naar een nog duurzamere bestemming voor de papiervezels.

Bronscheiding

In de keukens doet McDonald’s al sinds begin jaren ’90 aan bronscheiding. Restmateriaal wordt er door de crew in zeven stromen  gescheiden voor recycling. Dit is bij elkaar ruim een derde van het afval van McDonald’s. Bovendien draagt ook het nieuwe keukensysteem, waarbij producten op bestelling worden bereid, in Nederland bij aan het voorkomen van voedselverspilling. Zo’n 2000 ton in de afgelopen drie jaar.

De door McDonald’s gebruikte technologie werd tot voor kort alleen toegepast op het afval van Nederlandse huishoudens. De fastfoodketen mag nu als eerste bedrijf in Nederland zijn afval ook op deze manier verwerken. De nascheidingstechniek stelt McDonald’s Nederland in staat om in 2020 zo’n 10.000 ton afval te recyclen. Het bedrijf heeft de ambitie om in 2025 al het afval van gasten en keukenafval te recyclen; bij elkaar zo’n 20.000 ton.

Duurzame verpakkingen

Overigens liet McDonald’s eerder dit jaar al weten minder verpakkingen te willen gaan gebruiken en ze ook te willen verduurzamen. Om die reden moeten álle productverpakkingen die McDonald’s in zijn restaurants gebruikt in 2025 van hernieuwbare, gerecyclede of gecertificeerde materialen gemaakt zijn. De keten streeft er bovendien naar om in alle restaurants wereldwijd recycling van verpakkingen mogelijk te maken.