Maturity Matrix 2022: Supply chain start-ups surfen mee op investeringsgolf

Maturity Matrix 2022

Europese supply chain start-ups lijken volop mee te profiteren van de grote golf aan investeringen in digitalisering. Supply Chain Media heeft voor de samenstelling van de jaarlijkse Maturity Matrix 125 start-ups in Europa geanalyseerd. In een survey onder 41 van hen, zegt ruim 60 procent meer commerciële leads te hebben dan vóór de coronacrisis. Naast de opkomst van spelers op gebied van sustainability kent het speelveld ook nieuwkomers in transportplanning en demand planning. 

Voor veel supply chain start-ups in Europa was 2020 een heel zwaar jaar vanwege de coronacrisis, de vele lockdowns en de economische crisis op dat moment. De meeste van hen moesten alle zeilen bijzetten in de hoge golven van de onstuimige economie. Een enkele start-up profiteerde juist van de coronacrisis, zoals bijvoorbeeld de Nederlandse start-up Quicargo die met zijn digitale transportmarktplaats de omzet in 2020 wist te verdrievoudigen.

Door de wereldwijde problemen in supply chains en de snel herstellende economieën is het tij inmiddels volledig gekeerd ten gunste van de start-ups. Supply Chain Media onderzocht 125 Europese start-ups voor de jaarlijkse samenstelling van de Maturity Matrix met hun positionering in verschillende oplossingscategorieën en hun volwassenheid als bedrijf. De volwassenheid van deze bedrijven op de verticale as van de matrix is gebaseerd op de leeftijd, het aantal medewerkers, de gewonnen prijzen, het aantal klanten en vooral het opgehaalde kapitaal.

De meeste start-ups leverden uitgebreide input over hun propositie, concurrentie en opgehaald startkapitaal. Van hen vulden 41 ook nog een vragenlijst in over hun commerciële situatie. Over het algemeen is de commerciële situatie van de ondervraagde start-ups positiever dan vóór de coronapandemie. Ruim 60 procent zegt meer commerciële leads in de pijplijn te hebben dan twee jaar geleden, toen de pandemie uitbrak. Ruim de helft ziet dat meer potentiële klanten een pilot met hen willen doen, bij 37 procent is dit aantal ongeveer hetzelfde als voor de pandemie.

Download de Maturity Matrix 2022

Vul hieronder je gegevens in en ontvang de Maturity Matrix 2022 in je inbox.

Download: Maturity Matrix of European supply chain start-ups 2022