Maturity Matrix 2020: Start-ups in supply chain financieel enorm in trek

Maturity Matrix 2020

De financiering van Europese supply chain start-ups groeit explosief. Uit eigen onderzoek blijkt dat de 83 onderzochte start-ups bij elkaar een fenomenaal bedrag van 550 miljoen euro aan financiering hebben opgehaald. Supply Chain Media publiceert voor het derde opeenvolgende jaar een Maturity Matrix met daarin de belangrijkste Europese supply chain start-ups.

De wereld van start-ups is bekend geworden door Silicon Valley, waar veel startende bedrijfjes met geniale oprichters waanzinnige bedragen bij investeerders hebben opgehaald. Vooral start-ups met social media-apps en digitale betalingsoplossingen (fintech) hebben onder een breed publiek bekendheid gekregen. Maar de aandacht voor start-ups is nu ook in Europa echt geëxplodeerd. Als tegenwicht voor de vele bekende Amerikaanse start-ups, denk aan Pinterest, Uber, Lyft en Airbnb, krijgen startende bedrijven in Europa nu ook steeds gemakkelijker toegang tot durfkapitaal van investeerders.

Bekende succesvolle Europese start-ups zijn onder andere HelloFresh, dat op abonnementsbasis verse ingrediënten thuis aflevert, en Deliveroo, dat online bestelde maaltijden thuisbezorgt. Deze beide start-ups leunen in belangrijke mate op de slimme inrichting van het logistieke afleverproces. De Berlijnse start-up Fliit, die de logistiek van versproducten wil vereenvoudigen via een digitaal platform, heeft afgelopen jaar 10 miljoen euro aan durfkapitaal opgehaald. Met deze financiering is dit jonge bedrijf al snel doorgegroeid van start-up naar scale-up, met 2 miljoen euro als algemene grens.

Winnaars en verliezers

Ten opzichte van de versie van vorig jaar zijn uit de Maturity Matrix 2020 enkele start-ups en scale-ups verdwenen, aangezien zij ouder zijn dan vijf jaar. Met de overweldigende hoeveelheid aan durfkapitaal lijkt de markt van supply chain start-ups heel aantrekkelijk, maar deze is tegelijkertijd ook enorm competitief geworden en kent dan ook voorlopige winnaars en definitieve verliezers. Het lijkt er dan ook op dat de markt van logistieke en supply chain start-ups de komende jaren een onstuimige tijd tegemoet gaat.

Start-up contest

Supply Chain Media organiseert op 7 mei 2020 voor de derde keer de European Supply Chain Start-up Contest. Deze verkiezing vindt wederom plaats tijdens het inNOWvate Supply Chain Event in De Rijtuigenloods in Amersfoort.

Download: Maturity Matrix 2020