Massiefkarton uit tomatenplanten

Solidus Solutions, het voormalige Smurfit Kappa Solid Board Packaging, is erin geslaagd massiefkarton te verrijken met vezels uit de tomatenplant. De grondstof wordt momenteel al gebruikt voor diverse verpakkingen.

Solidus Solutions is voortdurend op zoek naar alternatieve grondstoffen. De nieuwe verpakkingen zijn het resultaat van een brainstorm van Solidus Solutions met partners uit de groente- en fruitsector over de vraag of er vanuit tomatenplanten massiefkarton te maken is. Het idee heeft zijn voorgeschiedenis in het Westland. Daar stond al enige tijd het verwaarden van plantenreststromen op de agenda.

Eens per jaar komt vanuit de telers een grote reststroom tomatenplanten vrij die vervolgens gecomposteerd wordt. Het is nu mogelijk om deze planten om te zetten naar een waardevolle grondstof die, in combinatie met oud papiervezels, tot massiefkarton wordt verwerkt. Dit massiefkarton verrijkt met tomatenvezels maakt daarmee nu ook onderdeel uit van de papierrecyclingketen.

Eerste proefproducties gerealiseerd

De eerste proefproducties van dit tomatenplantenkarton zijn inmiddels gerealiseerd. Eerder leverde Solidus Solutions van dit tomatenplantenkarton al een 5 kilo-tomatendoos. Recent is een verpakking geproduceerd voor 3 kilo van de Silky Pink-cocktailtomaten van Duijvestijn Tomaten. Ook zijn er sinds kort consumentenverpakkingen voor 0,7 tot 1 kilo trostomaten geproduceerd voor telersvereniging Harvest House.

Solidus Solutions laat weten er met dit proces een waardevolle grondstof bijgekregen te hebben voor de productie van massiefkarton, ‘hetgeen bijdraagt aan de circulaire economie’.