Martijn Derks, Mars: ‘Mijn doel is dat supply chain resilience straks tot ons DNA behoort’

Martijn Derks

Natuurrampen door klimaatverandering, geopolitieke instabiliteit, de EU-richtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) die in 2024 ingaat… De noodzaak is groot om supply chains transparant te maken en verregaand te flexibiliseren, zodat ze niet bij de eerste de beste tegenwind omwaaien, maar kunnen meebewegen. Mars creëerde er zelfs een functie voor, die wordt ingevuld door Martijn Derks. Hoe kijkt hij naar de nabije toekomst?

Op de middelbare school had Derks een droom: in een koekjesfabriek werken en kijken hoe je vanuit de bestaande lijnen meer koekjes kunt krijgen. Het werden uiteindelijk geen koekjes, maar chocoladerepen en diervoeding. ‘Ik ben van jongs af aan gefascineerd door het optimaliseren van dingen die dynamisch zijn. Als Brabantse jongen kwam ik vaak langs Mars in Veghel en dat bedrijf inspireerde me. Mede daarom ben ik technische bedrijfskunde gaan studeren in Twente: hoe kun je wiskunde en natuurkunde toepassen op de productie en distributie van voedingsmiddelen?’, zegt hij.

In wat voor rol ben je bij Mars begonnen?

‘Als Supply Chain Planner, waarbij ik meteen verantwoordelijk werd voor de implementatie van een nieuwe planningsmethodiek. Daarbij was het essentieel dat ik de operatie goed snapte, dus ik heb daar ontzettend veel geleerd over hoe inkoop, productie en logistiek op elkaar ingrijpen. Daarna kreeg ik een rol als Operations Project Lead gefocust op de implementatie van continue verbeterprojecten, waarbij ik de productieprocessen tot in de haarvaten moest snappen. Die operationele rollen vormden een heel nuttige leerschool waaraan ik later in mijn carrière veel heb gehad. Je leert begrijpen hoe het werkt op de werkvloer, zowel in de fabriek en het warehouse als verderop in de supply chain.’

Op welke manier heb je die operationele kennis daarna ingezet?

‘In mijn volgende rol heb ik vanuit het regionale hoofdkantoor in Londen voor een aantal chocolademerken de supply chain opnieuw vormgegeven. Daarbij lag de nadruk op de productie: waar moeten we productiecapaciteit bouwen? Daarna ben ik verantwoordelijk geworden voor het vormgeven van de supply chains in volwassen markten én het opzetten van de operatie in opkomende markten, denk aan India, China, Latijns-Amerika. Mars heeft altijd de strategie gehad om lokaal te produceren, zodat je veel sneller en flexibeler kunt reageren en dichter bij de klant staat. … … …

Verder lezen?

Martijn Derks

Het volledige artikel van 4 pagina’s is exclusief te lezen voor leden van Supply Chain Magazine. Heb je al een lidmaatschap? Log dan hier in.
>>
https://www.supplychainmagazine.nl/magazines/

Nog geen lid en wel nieuwsgierig naar de rest van het artikel? Neem nu een lidmaatschap op Supply Chain Magazine! >>