Markt vraagt om creatieve professional

Trends DPA Onno van Capelleveen Markt vraagt om creatieve professional

Nederlandse supply chain professionals zijn in trek. Schommelingen in deze markt registreert detacheerder DPA als eerste. Het gaat met name om persoonlijkheidskenmerken als zelfstandigheid en oplossingsgericht denken waar in dezer tijd behoefte aan is. En er is vertrouwen in de toekomst, wat blijkt uit de toenemende vraag naar mensen op interimbasis en in vaste dienst.

‘Als er in de supply chain-markt iets gebeurt, merken wij dat als eerste’, zegt Onno van Capelleveen, algemeen directeur DPA Supply Chain People. ‘Wij houden ons bezig met detachering, waarbij we altijd mensen beschikbaar hebben op hbo- en wo-niveau om bij onze klanten aan de slag te gaan als bijvoorbeeld demand planner of supply chain manager’, aldus Van Capelleveen.

‘Wat trends betreft, zagen we enige tijd terug een reeks fusies en overnames, gevolgd door een periode van hoogconjunctuur waarbij er veel verloop was. Toen kwam corona, en veranderde de situatie volkomen. De sector food liep gewoon goed door. Retail daarentegen is hard geraakt. Pharma is in die periode juist weer heel druk geworden. En de laatste tijd zien we een stevige groei in de sector hightech-low volume.’

Denken in oplossingen

Deze trends hebben direct effect op de vaardigheden waar bedrijven naar zoeken bij mensen. ‘We zien op dit moment dat er vooral behoefte is aan demand planners en supply planners om de vraag zo optimaal mogelijk door het productiekanaal te leiden. Dit betekent dat hbo- en wo-opgeleide mensen met relevante werkervaring gewild zijn, die daar bovenop vooral kunnen denken in oplossingen. Want de problemen die nu spelen vragen om creativiteit en een ondernemende instelling’, meent Van Capelleveen.

Nederlanders blijken daar volgens hem goed in te zijn. ‘Die durven zelf initiatief te nemen en zijn niet bang voor risico’s. Grote internationale bedrijven waarderen die eigenschappen, merken wij. Het valt mij op dat we de laatste tijd vraag zien naar het inhuren van iemand in Nederland om een capaciteitsprobleem op te lossen. Dat kan natuurlijk omdat er veel vanuit huis wordt gewerkt, en er zijn nogal wat internationale bedrijven die hun supply chain-organisatie in Nederland hebben.’

Download het trendinterview

Vul hieronder uw gegevens in en download het volledige trendinterview ‘Markt vraagt om creatieve professional’.