Markt voor advies in supply chain stabiel

De Nederlandse adviesbureaus op gebied van supply chain management draaien een redelijk goed jaar en houden hun omzet stabiel. Deeconomische crisis lijkt dit type consultants niet echt te raken, terwijl in doorsnee de adviesmarkt zeer conjunctuurgevoelig is. Wel worden adviesprojecten meer in kleinere, implementeerbare stukjes opgehakt en beginnen meestal met het doorrekenen van een business in drie à vier maanden. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van Nederlandse supply chain-adviesbureaus door Supply Chain Magazine.

Het type adviesprojecten is de afgelopen drie jaar behoorlijk aan het veranderen. Het aandeel strategische adviesprojecten steeg van 28 naar 33 procent, voornamelijk ten koste van operationele Lean- en logistiekprojecten. Tactische projecten op gebied van Sales & Operations Planning, Sourcing en distributiemanagement zijn verantwoordelijk voor bijna de helft van de omzet in deze adviestak. Uit deze inventarisatie blijkt duidelijk dat bedrijven blijvend behoefte hebben aan advies omdat supply chains steeds complexer worden. Supply chain-netwerkstudies worden steeds vaker voor opdrachtgevers uitgevoerd door adviesbureaus.

Daarnaast zijn verschillende grote Nederlandse multinationals bezig met ingrijpende transformatietrajecten waarbij veel consultants met uiteenlopende expertise, waaronder supply chain management, worden ingezet. Tegelijkertijd kiezen multinationals steeds vaker gespecialiseerde bureaus voor een specifiek terrein, bijvoorbeeld Demand Forecasting. Ook de opkomst van e-commerce zorgt voor de nodige supply chain-adviesopdrachten. Het aantal projecten gebaseerd op het delen van besparingen tussen adviesbureau en opdrachtgever neemt ook geleidelijk toe.

Internationale overnames

Na de overnames van de supply chain-consultants S&V, TruEconomy en PRTM door PwC in 2011, volgt dit jaar KPMG door de acquisitie van de internationale BrainNet Supply Management Group (management consultants) met wereldwijd 300 consultants. De Amerikaanse dienstverlener CLX Logistics, gespecialiseerd in advies en technologie op gebied van transportmanagement, heeft dit najaar LHC Consulting met in Nederland elf consultants ingelijfd.

>Download hier de Consultancy Subway Map 3.0 (PDF)