Markt supply chain software in beweging

Met de toenemende behoefte aan supply chain visibility en naar ondersteuning van Sales & Operations Planning (S&OP) komt de markt van softwareleveranciers eindelijk goed in beweging. Nieuwe spelers in S&OP betreden de Nederlandse markt en nieuwe applicaties voor transport visibility worden geïmplementeerd. Dat blijkt uit de jaarlijkse marktinventarisatie door Supply Chain Magazine, die leidt tot de inmiddels wereldwijd bekende IT Subway Map.

Volgens analistenbureau Gartner is de markt van supply chain software in 2011 gegroeid met 12,3 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Voor het tweede opvolgende jaar kwam de groei boven de tien procent uit. De markt blijft enorm gefragmenteerd. De top 5 heeft gezamenlijk nog geen vijftig procent marktaandeel en deze spelers hebben bovendien een behoorlijk verschillende portfolio. JDA, ontstaan uit de overnames van i2 en Manugistics, richt zich vooral op supply chain planning, terwijl Manhattan Associates een portfolio biedt voor supply chain execution, met onder andere warehouse management. Marktleider SAP heeft in mei van dit jaar Ariba, leverancier van inkoopsoftware, overgenomen. Waarschijnlijk komt met deze overname Infor, ontstaan uit de overnames van ondermeer SSA en Baan, in de top 5.

Overnames en nieuwe spelers
Naast de grote aankoop van Ariba zijn er nog een paar interessante recente overnames te noemen. De Amerikaanse ERP-leverancier QAD heeft in juni de Franse leverancier van supply chain planning DynaSys overgenomen. De Canadese speler Descartes kocht in maart van dit jaar Porthus, de specialist op gebied van Global Trade Management uit België, en in juni Infodis, de Nederlandse leverancier van een transportmanagement voor verladers als zogenoemde Software as a Service (SaaS). Vorig jaar lijfde in hetzelfde segment Transwide de Belgische speler Transics in.

Een paar namen op de IT-metrokaart zijn nieuw. Amber Road en Visma zijn echter twee partijen die recentelijk een naamsverandering hebben ondergaan; voorheen respectievelijk Management Dynamics en AccountView geheten. Innovatieve nieuwe spelers van Nederlandse bodem zijn Istia, met een webgebaseerde oplossing voor logistieke processen en productie, en Cape Groep, met een tiental supply chain apps (voor onder meer visibility en documentmanagement) als ad-on op bestaande IT-systemen.

Ondersteuning van S&OP
Vanwege de enorme aandacht voor S&OP is de IT-metrokaart dit jaar aangepast. De oorspronkelijke metrolijn van Supply Chain Planning is opgesplitst in Production Planning & Scheduling en Demand Planning & Forecasting, om een duidelijker onderscheid te maken tussen de S&OP-procesonderdelen Demand Review en Supply Review.

Daarnaast heeft S&OP ook een eigen metrolijn gekregen, met daarop de twee nieuwe Amerikaanse spelers Kinaxis en Steelwedge die elk recentelijk een kantoor in Nederland hebben geopend. Beide leveren een S&OP-oplossing in de cloud, met functionaliteit voor workflow en financiële scenarioplanning in de periodieke overlegcyclus van S&OP. De Nederlandse softwareleverancier Slimstock staat ook op deze metrolijn in aanbouw, omdat het met Slim4 een oplossing bezit voor de doorlopende uitvoering van het S&OP-proces. De software van Every Angle, een add-on bovenop SAP, wordt ook gebruikt voor het genereren van standaardreports voor S&OP-vergaderingen (bijvoorbeeld bij Heineken), maar heeft geen functionaliteit van forecasting.

Ook andere, voornamelijk internationale, spelers hebben het laatste jaar specifieke software voor S&OP ontwikkeld, zoals JDA, SAP, Infor en Quintiq. Maar deze software is nog niet of nauwelijks geïmplementeerd en vertegenwoordigt nog een verwaarloosbaar omzetaandeel voor deze leveranciers. Tijdens een supply chain-congres afgelopen september in Londen merkte Tim Payne, research director bij Gartner, op dat je geen S&OP-proces kan kopen. Software kan hierbij alleen ondersteunen.

> Download hier de IT Subway Map 4.0 (PDF)