Markt supply chain-software enorm in beweging

De markt van supply chain-software in Nederland en daarbuiten verandert enorm. Succesvolle Nederlandse spelers expanderen internationaal. Daarnaast verschijnen verschillende start-ups in ons land. Maar ook nieuwe buitenlandse softwareleveranciers betreden de Nederlandse markt, vooral vanwege de behoefte aan oplossingen voor Sales & Operations Planning. Deze ontwikkelingen komen visueel tot uiting in de 2017-versie van de SCM IT Subway Map Nederland.

Door Martijn Lofvers

De toenemende complexiteit van supply chains, veroorzaakt door globalisering en omnichannel-verkoop, is de belangrijkste reden voor de toenemende vraag naar supply chain-software. Dat verklaart waarom succesvolle Nederlandse softwareleveranciers als Slimstock (voorraadoptimalisatie), MPO (ordermanagement) en Aimms (prescriptive analytics) internationaal hun vleugels uitslaan. Vorig jaar kreeg het Rotterdamse MPO (voorheen MP Objects) een kapitaalinjectie van 10 miljoen dollar; inmiddels heeft het een vestiging geopend in Boston om de Amerikaanse markt te bedienen.

Op de Nederlandse markt zijn het afgelopen jaar verschillende start-ups verschenen. Bumbal in Tilburg heeft transportsoftware ontwikkeld voor het mkb om passende aflever- en serviceafspraken met consumenten te maken. De software van Optiply uit Eindhoven verbetert en automatiseert het bestellen van voorraden voor webshops. Startup Qray uit Wageningen levert software voor het borgen van voedselveiligheid, productkwaliteit, duurzaamheid en performance in de complete versketen. QuiCargo in Amsterdam heeft een onlineplatform ontwikkeld waarmee transporteurs en opdrachtgevende verladers ladingen kunnen combineren om lege vrachtauto’s te voorkomen.

Nieuwe spelers in Nederland

Ondanks een behoorlijk aantal succesvolle Nederlandse softwareleveranciers blijkt ons land toch nog aantrekkelijk voor nieuwe spelers uit het buitenland. De laatste tijd hebben verschillende Amerikaanse spelers een kantoor in Nederland geopend, zoals John Galt, Anaplan en Outperform. Het Belgische Solventure heeft sinds dit jaar een eigen vestiging in ons land. En de Franse softwareleverancier FuturMaster heeft concrete plannen om volgend jaar de Nederlandse markt op te gaan. Ook de Duitse aanbieder GIB van een add-on voor SAP is recentelijk gestart met activiteiten in Nederland. Niet geheel toevallig betreffen dit allemaal leveranciers van software voor Sales & Operations Planning (S&OP).

Deze internationale invasie is een duidelijk bewijs dat S&OP-software het meest gevraagd is op dit moment. Toch is succes voor deze buitenlandse spelers niet gegarandeerd. Steelwedge, de leverancier van S&OP in de cloud, is er niet in geslaagd het eclatante succes in de VS te herhalen in de meer sceptische Europese markt. Inmiddels heeft de Amerikaanse, beursgenoteerde softwareleverancier E2open, een leverancier van cloudgebaseerde oplossingen voor netwerksamenwerking, Steelwedge gekocht.

Maar er zijn nog meer fusies en overnames in deze dynamische markt. De van oorsprong Nederlandse leverancier Quintiq, inmiddels in handen van het Franse conglomeraat Dassault Systèmes, heeft afgelopen jaar Ortems, aanbieder van software voor productieplanning, overgenomen. HighJump en Inconso, de respectievelijk Amerikaanse en Duitse softwareleveranciers van Warehouse Management Systemen, zijn sinds kort allebei in handen van Körber Logistics. Het wereldwijde investeringsfonds TPG Capital heeft zeer recent de Amerikaanse marktplaats Transplace (transportmanagement) gekocht, na in mei dit jaar te hebben geïnvesteerd in Llamasoft (supply chain-netwerkontwerp) en vorig jaar Transporeon (platform voor transportmanage-ment) te hebben gekocht. Het nieuwe logistieke softwarebedrijf Logistyx Technologies komt voor uit de recente fusie tussen ADSI, Agile Network en Pantechnik.

Veranderende metrolijnen

Deze ontwikkelingen heeft Supply Chain Magazine voor het negende jaar op rij verwerkt in de SCM IT Subway Map voor Nederland. Op basis van de input van softwareleveranciers, waaronder het aantal Nederlandse klanten live en het omzetpercentage per softwaretype, hebben zij een aantal metrostations toegewezen gekregen ten teken dat zij hierin bewezen expertise in Nederland hebben. Voor het eerst is ook een apart gebied gecreëerd met daarin de Nederlandse start-ups. Deze startende bedrijven moeten zich nog bewijzen, maar zijn wel interessant genoeg voor een vermelding.

Download: SCM IT Subway Map 2017