Marks & Spencer verdwijnt uit Nederland

De twee Nederlandse winkels van het Britse winkelbedrijf Marks & Spencer sluiten hun deuren. Bij de winkels in Amsterdam en Den Haag zijn 160 mensen werkzaam. Ook vrijwel alle andere Marks & Spencer-vestigingen op het Europese vasteland zullen verdwijnen.

Marks & Spencer opende de winkels in Amsterdam en Den Haag in 2013, nadat het winkelbedrijf in 2001 ook al uit Nederland vertrokken was. De sluiting is onderdeel van een reorganisatie waarbij 466 internationale filialen werden doorgelicht. In tien landen bleken winkels al jaren verlies te lijden.

Alle 53 filialen in Nederland, België, Frankrijk, Estland, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije worden gesloten. Daarnaast gaat ook een Marks & Spencer in China dicht. De meer winstgevende winkels in Hongkong, Ierland en Tsjechië blijven wél open.

Kosten

De kosten voor de voorgenomen sluiting en afbouw van de 53 winkels worden door Marks & Spencer geraamd op 185 tot 250 miljoen euro. Het gaat daarbij vooral om vastgoedkosten en ontslagkosten. In totaal 2100 werknemers raken bij de reorganisatie hun baan kwijt.

Marks & Spencer, dat kleding in het hogere segment verkoopt en daarnaast ook woondecoratie en foodproducten, werd in 1884 opgericht. In het Verenigd Koninkrijk telt Marks & Spencer 980 filialen. Klanten in Nederland kunnen wel online blijven winkelen via marksandspencer.nl en zalando.nl.