Marinka Nooteboom krijgt familiebedrijf weer op de rails

Trailerbouwer Koninklijke Nooteboom Group bestond half mei 135 jaar. En dat kon ook echt gevierd worden, want na enkele moeilijke jaren is het bedrijf weer helemaal klaar voor de toekomst. Met dank aan Marinka Nooteboom, die haar baan als financieel specialist bij een bank verruilde voor een carrière in het familiebedrijf, bericht het FD van 10 mei 2017.

In 2011 verruilde de toen 39-jarige financieel specialist Marinka Nooteboom de bancaire wereld voor die van het zware transport. Het ging destijds helemaal niet goed met de trailerbouwer uit Wijchen, die geleid werd door haar vader en oom. Van de eerder behaalde omzet van 190 miljoen euro was door de economische crisis in 2010 nog maar 70 miljoen euro over. Er was een verlies geleden van ruim 8 miljoen euro en het personeelsbestand was ingekrompen van 700 naar 350 mensen. Omdat het ook onrustig was in de directie, was besloten een interim-directeur aan te stellen, van buiten de familie.

Nooteboom bedacht dat de kennis die ze van de financiële sector vergaard had weleens goed van pas zou kunnen komen in de contacten met de banken en besloot de overstap te maken naar het familiebedrijf. Ze ging er ook niet helemaal blanco in, want als vertegenwoordiger van de vijfde generatie maakte ze deel uit van de raad van commissarissen van het Gelderse bedrijf, dat in 1881 werd opgericht door de smid Willem Nooteboom en vandaag de dag speciale opleggers bouwt voor het transport van kranen, graafmachines en wieken van windmolens.

Toewijding

Het plan was dat ze een tijdelijke directiefunctie zou bekleden, op de achtergrond, naast de interim-directeur, maar na een half jaar wilde ze niet meer weg. Het resulteerde erin dat Marinka begin 2012 de eerste vrouw werd die de algemene leiding kreeg bij Nooteboom. Ze was onder de indruk van de toewijding van de medewerkers voor het product. ‘Dat ben ik in de bankensector niet tegengekomen’, meldt ze in het FD. Onder haar leiding ging de organisatie op de schop; ze wilde meer ondernemerschap in het bedrijf. Medewerkers werden gestimuleerd meer opleidingen te gaan volgen.

Ook de professionaliteit van de Nooteboom Group kon volgens haar beter. Het aantal engineers werd daarom verdubbeld tot 35. ‘De innovatie in deze sector gaat ontzettend snel’, zegt ze in de krant. ‘We zijn bezig met lasrobotten, met 3D-printers en met nieuwe composieten, dus materialen die uit meerdere componenten bestaan. De transportsector krijgt te maken met ontwikkelingen als in konvooi rijdende vrachtwagens, platooning in jargon, en met elektrisch rijden. Dat heeft hoe dan ook consequenties voor een bedrijf als Nooteboom.’

Positieve economische conjunctuur

Anno 2017 staat de Koninklijke Nooteboom Group weer helemaal op de rails, uiteraard ook dankzij de positieve economische conjunctuur. Merkbaar is dat klanten uit de bouw- en energiesector inmiddels weer durven te investeren. Bovendien zijn de transportbedrijven na jaren van bezuiniging inmiddels ook toe aan vervanging van hun rijdend materieel. Voor de Nooteboom Group ziet de toekomst er dan ook weer zonnig uit. De onderneming, die inmiddels vierhonderd werknemers telt, zal dit jaar naar verwachting de omzetgrens van 100 miljoen euro dan ook doorbreken.